Vijolični v Sevilli ne bi le tekli, ampak tudi igrali

V Andaluziji drevi druga tekma Maribora v ligi prvakov v skupini E. Sproščeno in brez težkega bremena proti favoritu.

Objavljeno
26. september 2017 00.48
(NK Maribor), (NK Aluminij), 22.9.2017, Kidričevo [nogomet, nk maribor, nk aluminij kidričevo]
Gorazd Nejedly, poročevalec
Gorazd Nejedly, poročevalec
Sevilla – Le 24 ur pred drugo tekmo v skupini E lige prvakov je bil trener Maribora Darko Milanič »fantastičen«. Njegova prešernost je bila lahkotna, razmišljanja so kar letela in če se bo po včerajšnjem poznem popoldnevu poznal današnji večer, potem bo Maribor v vroči Andaluziji izpeljal še eno prijetno presenečenje in pot v Moskvo na zadnjo tekmo prav gotovo ne bo več le izlet.

Dveurna zamuda jutranjega odhoda z letališča Edvarda Rusjana ni povzročila preveč slabe volje v vijolični odpravi. Ta je bila okrepljena z mladinskim moštvom, ki bo popoldan ob 18. uri igralo v mladinski različici lige prvakov z domačimi vrstniki. Vijolični upi so v prvi tekmi presenetljivo premagali Spartak (1:0), seviljski so dobili krepko zaušnico v Liverpoolu v porazu z 0:4.

Prehod iz vremensko turobne Slovenije v s soncem in brez oblačka obsijano Sevillo z vsaj 15 stopinj višjo temperaturo – ob prihodu je znašala 30 stopinj Celzija – je še dodatno dvignil razpoloženje v sproščeni vijolični zasedbi. Temperaturni preskok jim je vlil še več moči.

»Najboljši se znajo hitro prilagoditi na vse razmere. Zmogli bomo tudi mi,« se prav nič ni vznemirjal Milanič, ki je že doma in potem tudi v krajšem pogovoru na štiri oči po triurnem letu navrgel toliko informacij o nasprotniku in načrtov, kako bi ga bilo mogoče presenetiti, da bi od sreče skakal tudi domači trener Eduardo Berizzo. Na Milaniča je 47-letnik pustil močan vtis, predvsem pa značilna argentinska bojevitost ter tekmovalnost, ki daje močan pečat sedanji Sevilli.

»Vražje neugodni so. Delavci so, pozna se trenerjeva roka, vsekakor so težje premagljivi, kot je bila prejšnja, boljša zasedba, s katero se je meril Maribor leta 2014. Vidi se, da njihovo igro narekuje doktrina Marcela Bielse, ki je nekakšen trenerski mesija njegovih mlajših rojakov. Ko izgubijo žogo, se z vso silo zaženejo in si jo poskušajo povrniti. Zelo agresivni so v tem,« je izpostavil eno od odlik moštva, v katerem sta le dva nogometaša, ki sta pred tremi leti igrala proti Mariboru, Nicolas Parejo in Daniel Caricco. Vijolični jih premorejo bistveno več, od vratarja Jasmina Handanovića do Aleksandra Rajčevića, Mitje Vilerja, Martina Milca, Damjana Boharja. V Sevilli je igral še Amir Dervišević. Marcos Tavares je bil poškodovan.

Tudi Maribor je pustil globok vtis pri Berizzu, ki je izpostavil hitrost Mariborčanov, predvsem hitre prehode v napadalne akcije. Teh si želi tudi Milanič, ki je namignil, da se bo tekmecem zoperstavil z nižjimi igralci.

»Ti nam omogočajo hitre prehode, imajo dinamiko,« je dejal in dal vedeti, da nima kdo ve kakšnih pomislekov o začetni enajsterici, v kateri bo Marka Šulerja zamenjal Jean-Claude Billong, v konici napada pa bo bržkone začel Marcos Tavares. Podrobno je razčlenjeval tudi tekmece, ki da jurišajo bo bokih. »Jesus Navas je nepopustljiv, napada in napada. Predložki niso klasični, so ostre podaje praviloma zavrnjene proti robu kazenskega prostora,« je eno od nevarnosti izpostavil 49-letni Izolan in poudaril, da bo odločilne prve pol ure.

»Njihov prvi juriš bo treba na vsak način preživeti. Verjemite mi, tu ne bo možnosti za počitek, napadali bodo kot ose. Hitrost z žogo v nogah je izjemna, toda so tudi ranljivi. Če bomo znali v napadu zadržati žogo in jim poriniti globinsko žogo za hrbet, se tudi nam odpirajo možnosti. Ključnega pomena bo tudi, kako hitro jim bomo poskušali vsiliti naš način igre,« se je okoli taktičnih različic vrtel Milanič in razkril, da se neizmerno veseli tekme, v katerih je vlogo popolnih favoritov prepustil Seviljčanom.

»O tem ni debate, Sevilla je velika favoritinja. Igralci in jaz imamo možnost, da naredimo nekaj posebnega. Naše breme ni težko. Imamo ogromno izkušenj iz še pomembnejših tekem. Za to je bila mentalna priprava ena od najlažjih. Veliko lažje nam bo, kot nam je bilo proti drugim moštvom. Zadovoljen bi bil, če bi odšli ponosni z igrišča in da ne bi le tekli, ampak tudi igrali,« je zaključil Milanič.