Vilfan zaradi izgredov za več pristojnosti policistom

Povod za predlog spremembe zakona so bili dogodki na včerajšnjem nogometnem derbiju, ko je gorelo.

Objavljeno
22. marec 2012 10.34
Posodobljeno
22. marec 2012 11.25
Peter Jančič, notranja, Gorazd Nejedly, šport
Peter Jančič, notranja, Gorazd Nejedly, šport
Ljubljana - »Ljudje na športne prireditve ne bodo šli, družin in otrok ne bo, če bo tam kdo lahko dobil baklo ali petardo v glavo,« je poslanec PS Peter Vilfan pojasnil, zakaj je danes predlagal spremembo zakona o policiji, ki bo omogočila, da bodo policisti posameznikom lahko tudi za dve leti prepovedali prihod na športne prireditve in ustavili potovanje skupin na prireditev, če kršijo javni red in mir.

»Včerajšnje dogajanje na nogometni tekmi med Mariborom in Olimpijo nas je le spodbudilo, da smo pohiteli. Predlog spremembe zakona o policiji smo pripravljali že prej,« je povedal Vilfan in dodal, da bo policija s tem dobila pooblastila, da bo lahko preprečila ne le škodo, ki jo razgrajači povzročajo, ampak tudi kakšno poškodbo ali celo smrtni primer na štadionih.

Vilfan je še opozoril, da bo naslednje leto evropsko prvenstvo v košarki, ko bo na štadione prišlo veliko navijačev tudi iz sosednjih držav. Sprememba zakona bo jasno sporočilo pred prireditvijo, ki ni naperjeno proti navijaškim skupinam, je pa proti posameznikom, ki te skupine zlorabljajo za nerede. Proti odločitvi policije se bo posameznik lahko pritožil na sodišče, a to veljavnosti odločitve ne bo zadržalo, je še povedal Vilfan.