Z mladimi nogometaši za zmage in tisoče evrov

Danes prvi tekmi 1. kola kvalifikacij za nogometno evropsko ligo, v igri bosta Celje in Domžale.

Objavljeno
04. julij 2013 10.57
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Ljubljana – V evropskih pokalih evri »ležijo na tleh«, vprašanje je le, če jih bodo slovenski klubi pobrali še več, kot so jih že, preden so sploh igrali. Novo sezono bosta danes s tekmama 1. kola kvalifikacij za EL začela Domžale in Celje. Prvi doma proti Astri Giurgi, drugi v gosteh pri Tromsøju.

Slovenska liga po starosti igralcev sodi med najmlajše v Evropi, a kaj zmorejo njeni najdragocenejši fantje? Sanjski lanski dosežek zdaj že propadlega soboškega kluba, ki je obtičal na zadnji oviri pred skupinskim delom tekmovanja, se zdi za Domžale in Celjane nedosegljiv. Tekmeca, romunska Astra Giurgi in norveški Tromsø, sta na papirju vsaj za razred boljša. Astra najmanj zaradi močnejšega igralskega kadra, Tromsø pa zavoljo urejenih razmer.

Domžalčani so – še preden so stopili na igrišče – zadovoljni s prodajo 17-letnega vratarja Gregorja Zabeta k angleškemu prvoligašu Swansea. Zabret bo kot tretji vratar prvi del priprav opravil s članskim moštvom pod taktirko trenerja slovitega imena Michaela Laudrupa, potem pa se bo preselil v drugo moštvo.

»Evropa je nagrada za dosežke iz minule sezone in priložnost, da vidimo, kje smo in se hkrati še kaj naučimo,« je pred dvobojem poln ambicij povedal domžalski trener Stevan Mojsilović. Eden od domžalskih adutov, že z bogatimi izkušnjami, Nejc Skubic, je nekoč igral v Romuniji in celo okusil najprestižnejšo sceno, ligo prvakov v dresu Oţelul Galaţija.

»Romuni so vzvišeni, toda so premagljivi. Pričakujemo pozitiven izid,« napoveduje 24-letnik, eden od najbolj standardnih mož v domžalski enajsterici. Toda oči zahtevnejših obiskovalcev (skavtov) bodo uprte v mlajše sile, ki se na domačem tekmovališču usposabljajo za veliko sceno, na evropskem pa se prodajajo. Domžalčani so se tik pred zdajci po komaj nekaj tednih razšli z Miroslavom Ćovilom.

Gol v gosteh

Tudi Celjani bi radi tekmovali in še bolj ugajali. Z eno od najbolj nadarjenih zasedb imajo v »vikingih« ustrezne tekmece za obe želji. »Norvežani so telesno močnejši, a med njimi je tudi nekaj tehnično zelo dobro podkovanih igralcev. Igrajo po tleh, mi jim moramo vsiliti naš način igre,« poudarja Miha Zajc, 19-letni celjski up, v svoji kategoriji morda največji slovenski. Tromsø ni neznanka, lani je srečno (z golom v podaljšku) izločil ljubljansko Olimpijo z 1:0. Trener Miloš Rus je opozoril, da Norvežani dve tretjini golov zabijejo med 60. in 70. minuto, in poudaril, da bi gol v gosteh Celjane približal cilju – napredovanju v 2. kolo.

V Domžalah bo tekma ob 20.45, glavni sodnik bo Grk Andreas Pappas, v Tromsøju pa ob 20. uri. Glavni sodnik bo Nemec Felix Zwayer.