Z Valižanom v lov za zakladom

Osebnost tedna: Gareth Bale, zvezdnik za 99 milijonov evrov.

Objavljeno
25. avgust 2013 23.41
SOCCER-WORLD/
S. U., šport
S. U., šport
Zgodovina nakupov zvezdnikov svetovnih nogometnih aren je pri Realu iz Madridu dolga in ji pravzaprav ni videti konca. Izjemni druščini Zinedina Zidana, Davida Beckhama, Cristiana Ronalda, Ronalda in nekoč Bernda Schusterja, Alfreda Di Stefana ali Ferenca Puskasa se bo zdaj pridružil Gareth Bale, čudežni valižanski deček, čigar prihod bo potolkel vse denarne rekorde.

Natanko 99 milijonov evrov za prestop iz vrst Tottenhama k Realu znaša najvišja vsota doslej, ki so si jo privoščili na nogometnem zemljevidu. A tudi pri prejšnjem rekordu so se odrezali v Madridu – za prihod Cristiana Ronalda iz Manchestra so pri Realu odšteli 94 milijonov. Valižana je zdaj v španski metropoli pričakala šestletna pogodba, na sezono bo pospravil deset milijonov evrov, jutrišnji torek ali pa sreda naj bi bila namenjena njegovi slovesni predstavitvi, za kar so sloviti štadion Santiago Bernabeu posebej preurejali že od konca prejšnjega tedna, ko ni bilo več dvoma o prestopu izjemnih razsežnosti. In četudi v Londonu dolgo niso hoteli potrditi odhoda svojega vodilnega dragulja – prav na las podobno je bilo tudi pred enim letom, ko je iz Tottenhama k Realu »bežal« hrvaški as Luka Modrić –, so se na koncu morali sprijazniti z dogajanjem.

»Če vam povem iskreno, ne pričakujem Garetha v nedeljo na našem štadionu,« je ob srečanju z novinarji pred dnevi v pričakovanju včerajšnje tekme med Tottenhamom in Swanseajem poudaril Andre Villas-Boas, trener londonskega moštva: »Ni pravil za tiste, ki jih nisem določil za tekmo, da morajo biti navzoči na naši klopi ali kjerkoli drugje na štadionu …«

Izjemno cenjeni nogometaš napadalnega dela zvezne vrste pa dejansko včeraj ni bil v svojem dolgoletnem nogometnem domu na White Hart Lanu, temveč je nedeljo preživel v Marbelli, mondenem letovišču ob morju v Andaluziji.

Prav podobno kot Modrić pred enim letom se je tudi Bale umaknil od javnosti, potrpežljivo čaka na nestrpno pričakovano madridsko predstavitev in nato kajpak tekmovalno premiero v belem dresu prestižnega kluba. V Madridu jo načrtujejo za prihajajoči konec tedna, ko na Santiago Bernabeu prihaja Athletic Bilbao. Kakšna bo takrat postavitev udarne Ancelottijeve enajsterice, seveda še ni jasno, a Valižan naj bi po levi strani skrbel za učinkovit pretok žoge do napadalcev Cristiana Ronalda in Karima Benzemaja. Občinstvo kajpak sanja o uigranosti zvezne vrste, v kateri naj bi poleg opevanega in očitno krepko cenjenega novinca kraljevali še njegov omenjeni hrvaški predhodnik, nemška reprezentanta Sami Khedira in Mesut Özil, ni še povsem jasna vloga Isca, 21-letnega španskega upa, ki je poleti prišel v Madrid iz Malage.

Seveda pa pri prihodu Garetha Bala ne gre zgolj za krepitev moči na igrišču v lovu za izgubljenim zakladom, potem ko je slednji – prestižna domača lovorika – pripadel Barceloni (leto prej ga je namreč osvojil Real), temveč tudi za izjemno odmevno potezo na trgu in nadaljevanje večnega boja s tekmeci iz Katalonije, ko gre za pridobivanje naklonjenosti navijaške armade. Nogometni svet v zadnjih tednih nenehno razpreda, če je Valižan, ki ga še ni bilo na velikih tekmovanjih z reprezentanco, vreden takšnega vložka, nekaj puščic je ob tem koncu tedna proti Madridu usmeril tudi Argentinec Gerardo Martino: »Seveda je Bale zelo dober nogometaš. Toda tako visoka vsota je nespoštljiva do trga in konkurence.« Najodmevnejši Barcelonin nakup je bil sicer nazadnje brazilskega napadalca Neymarja, zanj so odšteli 57 milijonov evrov.

Zadnja anketa med upokojenimi asi, ki so jo objavili v Marci, madridskem športnem dnevniku, pa ne razkriva zgražanja o nemoralno visoki pogodbi, temveč predvsem čaščenje izjemnega nogometaševega talenta. »Po Leu Messiju in Cristianu Ronaldu me še nihče ni tako očaral,« je povedal Zidane, Luis Suarez (zlata žoga 1960) pa je omenil: »Najbolje mu je takoj prepustiti svobodo. Bale lahko igra kjerkoli!«