Za načeti Koper je Maribor kot Real

V 4. kolu prve SNL že danes tekme v Kopru, Celju in Zavrču – Olimpija jutri.

Objavljeno
06. avgust 2015 16.34
Koper-Maribor Koper 5.7. 2015
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Ljubljana – Luki Koper grozi polom oziroma nevarnost, da se visoka ligaška pričakovanja vodilnih razblinijo po 360 minutah igre. Tekmec za reševanje sezone je prvak Maribor, ki po predčasnem evropskem slovesu že kaže svojo moč. Derbi na Bonifiki bo zasenčil drugi današnji tekmi 4. kola v Celju in Zavrču. Jutri bodo igrali še v Krškem in Domžalah.

Celje: Celje – Gorica (18.30; sodnik Slavko Vinčić): Vstop v sezono za »kralje« privlačne igre v minuli sezoni, Celjane, je bil resda slab, a obrisi živahnega in učinkovitega Celja so bili vidni že na Bonifiki. Manjkal je samo gol več, a ne le Nigerijca Sunnyja, ki naj bi bil glavni krivec za celjsko neučinkovitost v prvih treh tekmah, pač pa še kogarkoli drugega. Seveda pa za mladega trenerja Simona Rožmana, ki se po neobremenjujoči prvi polni sezoni na klopi šele seznanja s trdim kruhom v svojem poklicu, ni edina skrb igra moštva. Druga, še bolj intrigantna je Gorica. Severni Primorci kljub številnim preživetvenim težavam pod taktirko Mirana Srebrniča igrajo na »domači pogon«. Spomini pa še niso zbledeli: Gorica je iz podobnega položaja na začetku minulega tisočletja vstala kot ptič feniks in postala serijska prvakinja. In slovenskemu nogometu tako rekoč vzgojila mundialsko reprezentanco!

Zavrč: Zavrč – Krka (18.30; Mitja Žganec): Vse je enako, Zavrč bo prvi del sezone znova »odkritje«. Najbrž za nevedneže, za malo bolj poučene privržence slovenske lige pa je jasno kot beli dan: za SNL so »nadstandardni« tudi hrvaški kruhoborci iz nižjih lig. Česar se zavedajo tudi pri Krki, ki ob domačih dodatkih tudi igra na pogon južnih sosedov.

Koper: Luka Koper – Maribor (sodnik Andrej Žnidaršić, 20.15): Koprčani so se soočili z realnostjo, s tem, kako težko je zgodnjo sezono začeti na polno in s šampionskimi ambicijami. Mariborčani so bili doslej mojstri načrtovanja tekmovalnega poletja, zalomilo se jim je letos, kar pa je bržčas slabo le za njihove izzivalce. Julij je dobesedno izžel Koprčane in tudi za Zlatka Zahovića zanimivi trener Rodolfo Vanoli je postal le nemočen strokovnjak, ki je odvisen od zdravstvenega stanja Gorana Galešića, Mateja Palčiča, Josipa Ivančića, Mitje Lotriča in tudi drugih bolj ali manj vidnih »prvokategornikov«. Pri čemer o sodnikih in njihovem razumevanju nogometne igre na začetku sezone (kartone brez najmanjšega občutka delijo kot Božiček darila in vplivajo na razplete tekem) ni spodobno govoriti. Pred derbijem je Vanolijev strah upravičen. Izključno motivi, ki so bili pogosto koprsko »gorivo«, drevi ne bodo prinesli točke, kaj šele treh. Seštevek znanja, taktične spretnosti, sreče in discipline pač. O vsem pa bo vendarle odločal Maribor, ki je za načeti Koper kot Real: ima izkušenejšo in zrelejšo zasedbo, ki v tej sezoni res lahko – naposled – samo v domačem prvenstvu unovčuje evropske izkušnje. Čeprav bi bilo za slovenski nogomet bolje, da bi vijolični igrali s čim manj preračunljivosti: sodobno, napadalno, hitro, učinkovito in razvojno za najbolj nadarjene igralce.