Za predsednika FIFA tudi Infantino, Chung se je umaknil

Generalni sekretar Uefe Gianni Infantino bo kandidiral za predsednika Fife, Chung Mong-Joon pa si je premislil.

Objavljeno
26. oktober 2015 12.37
Posodobljeno
26. oktober 2015 12.37
FBL-FIFA-CORRUPTION-MEETING
J. P., M. Ž., Delo.si
J. P., M. Ž., Delo.si

Ljubljana - V boj za izpraznjeni predsedniški stolček Mednarodne nogometne zveze (FIFA), ki ga zaenkrat še zaseda Švicar Sepp Blatter, se je v zadnjem hipu vključil nov kandidat, Gianni Infantino.

45-letnega Švicarja, ki trenutno opravlja funkcijo generalnega sekretarja Evropske nogometne zveze (UEFA), je soglasno podprl izvršni odbor te zveze.

Uefa pri tem ni komentirala, kaj Infantinova kandidatura pomeni za kandidaturo predsednika Evropske nogometne zveze Michela Platinija. Francoz je bil dolgo časa prvi favorit na novega predsednika Fife, zdaj pa je v 90-dnevnem suspenzu zaradi sumov finančnih nepravilnosti.

Chung se je umaknil

Predsedniški kandidaturi se je danes uradno odpovedal Južnokorejec Mong-Joon Chung. Ta je kot razlog navedel nepravično šestletno prepoved delovanja v nogometu, ki jo je dobil zaradi domnevnih nepravilnosti pri lobiranju za južnokorejsko kandidaturo za svetovni prvenstvi 2018 in 2022:

»Zaradi nepravičnih sankcij etične komisije je čas, da uradno umaknem svojo kandidaturo za predsednika Fife. Čeprav se ne bom potegoval za ta položaj, pa bom imel vseeno veliko dela. Še naprej bom sodeloval s tistimi, ki imajo radi nogomet, in poskušal poskrbeti za spremembne v Mednarodni nogometni zvezi,« je povedal Chung.

Rok za oddajo predsedniških kandidatur se izteče danes opolnoči. Zaenkrat so uradni kandidati poleg Platinija in Infantina še Francoz Jerome Champagne, jordanski princ Ali bin Al-Hussein, bivši reprezentant Trinidada in Tobaga David Nakhid, prvi mož liberijske zveze Musa Billy in Južnoafričan Tokyo Sexwale.