Za vijolične evropska liga še ni v načrtih

Trener Darko Milanič si je zaželel, da bi Maribor na današnjem žrebu v Nyonu dobil češkega prvaka Slavio.

Objavljeno
03. avgust 2017 23.28
Darko Milanič (L) in Zlatko Zahović na nogometni tekmi 2.kroga kvalifikacij za ligo prvakov med NK Maribor in HŠK Zrinjski iz Mostarja. Maribor, Slovenija 19.julija 2017. [nogomet,Milanič Darko,Zahović Zlatko,liga prvakov,NK Maribor,HŠK
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Zlatko Zahović je prvovrsten arhitekt, Darko Milanič odličen trenerski praktik, Marcos Tavares pa izjemen izvajalec. Mariborski trio voditeljev je v velikem slogu izpeljal prvi del poletja in ga približal raju. Tretja uvrstitev v ligo prvakov je oddaljena le še dve tekmi.

Enotno in glasno se je uspešna islandska vijolična odprava zazrla v nadaljevanje kvalifikacij in drzno napovedala, da uvrstitev v evropsko ligo zagotovo ni končni cilj letošnjega znova idiličnega poletja.

»Želimo ligo prvakov,« je bil odločen strelec treh kvalifikacijskih golov od petih Marcos Tavares. Brazilec z vijolično krvjo je poseben. Ko se zdi, da je napočil trenutek, da mlajšim prepusti glavne vloge, kot feniks vstane iz pepela. Letošnje poletje deluje tako sveže in mladostno, kot da je na začetku dvajsetih let in ne že v 34. letu starosti.

»Marcos je napadalec, ki zabija gole v posebnih tekmah. Proti Islandcem je imel še posebno veljavo, saj je zadrževal žogo. Njega je treba posebej pripraviti in na edinstven način,« je o svojem najbolj dragocenem varovancu povedal Milanič.

Maribor je bil nagrajen za minulo delo, navkljub spodrsljaju pred dvema letoma in porazu z Astano, medtem ko je lansko leto za las izgubil evropsko ligo.

Kljub imenitnemu izkupičku v štirih kvalifikacijskih dvobojih, treh najtesnejših zmagah in neodločenemu izidu, bi si veljalo priznati, da sta bila tako hercegovski Zrinjski, še bolj pa islandski Hafnarfjördur iz drugega oziroma tretjega kakovostnega razreda tekmecev. Lahko bi se soočili z bistveno boljšimi klubi. Toda srečo pri žrebu si je Maribor zaslužil v preteklosti, ko je iz leta v leto nizal podvige in popravljal svoj koeficient na evropski klubski lestvici, da si je lahko prislužil celo vlogo nosilca v današnjem žrebu zadnjega kola kvalifikacij za LP.

Proti komu bodo vijolični napadali svojo tretjo »champions league«, je praktično vseeno. Astana, Qarabag, Rijeka, Hapoel Ber Ševa ali Slavia niso bistveno lažji nasprotniki kot Olympiakos, København, Celtic ali APOEL, ki so se jim vijolični izognili. Prav tako Mariborčani (še) niso tako vrhunski, da bi se lahko ukvarjali samo s svojo podobo in izvedbo na igrišču.

»Vsi so zahtevni tekmeci, ampak če bi si koga posebej zaželel, bi si praško Slavijo. Tudi Rijeka bi bila zanimiva zaradi Slovenca na trenerskem stolčku,« je »izbral« tekmeca Milanič, ki ima prav tako visoke motive, da bi sanje spremenil v resničnost. Z Mariborom je dosegel in osvojil vse, razen uvrstitve med 32 najboljših klubov stare celine.

»Sem še mlad,« se je najprej pošalil 49-letni Izolan, nato pa resno usmeril pogled naprej: »Imamo moč in znanje za kvalifikacijske tekme.«