Za vztrajnost točka, a brez evropske pomladi

Maribor v 5. kolu skupine E v ligi prvakov do 1:1 v Moskvi in druge točke proti Spartaku z golom Jasmina Mešanovića.

Objavljeno
22. november 2017 01.19
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Maribor je v ligi prvakov v skupini E osvojil prvo točko v gosteh in drugo skupno. Še drugič je pokvaril načrte ruskemu prvaku Spartaku, potem ko je rezervist Jasmin Mešanović v 92. minuti izničil zaostanek z 0:1 po imenitni akciji Dareta Vršiča in podajalca Marcosa Tavaresa. V svoji zadnji tekmi bo Maribor 6. decembra gostil Sevillo.

Slovenski prvak si je z neodločenim izidom priigral še 500.000 evrov nagrade, toda grenak priokus je ostal. Zamudil je lepo priložnost, da bi v zadnji tekmi skupine v Ljudskem vrtu proti andaluzijskemu tekmecu lovil tretje mesto in napredovanje v šestnajstino finala evropske lige. Zato pa je še drugič pokvaril Spartakove načrte, zaradi česar bo moskovski velikan na koncu krepko obžaloval štiri izgubljene točke proti slovenskemu prvaku, saj bi ga prav te utegnile stati napredovanja v osmino finala. Da bi Maribor še ohranil možnosti, da bi prezimil v Evropi, bi moral zmagati.

Vendar sploh ni bil daleč od senzacije. V 49. minuti je Marko Šuler po podaji Dareta Vršiča s prostega strela z leve strani že premagal rusko obrambo z vratarjem Aleksandrom Selikovom na čelu, a je žoga zadela levo vratnico.

Maribor se je odlično pripravil na bitko v mrzlih razmerah, termometer je kazal -1 stopinjo Celzija. Pametno se je v prvem polčasu postavil v obrambne okope z dvema blokoma in brez večjih težav zadržal jalove napade Spartaka, ki več kot očitno ustreza Mariborčanom. Disciplinirana, organizirana in bojevita igra je pustila posledice samo v napadalnih akcijah, pri katerih so običjano zmanjkali kakšen igralec, natančnejša podaja ali pa več poguma. Tavares in Damjan Bohar bi lahko iz edinih dveh strelov v vrata – Spartak ni sprožil niti enega – bolj zagrozila.

Osmoljenec prvega dela je bil eden od najvidnejših nogometašev Blaž Vrhovec, ki ga je trener Darko Milanič zaradi rumenega kartona po taktičnem prekršku pustil v slačilnici ob odmoru. Ni želel tvegati, da bi si prislužil izključitev. Toda Maribor je z Vršičevim vstopom okrepil ustvarjalnost, ki je bila v prvih 45 minutah ena od šibkejših delov igre.

Mariborčani so bili v Areni odkritij še posebej neprijetni za precej nemočne gostitelje v prvih 20 minutah drugega polčasa. Na trenutke so tekmeci v valovih izvajali silovit pritisk, toda Jasmin Handanović tako rekoč ni imel resnega posredovanja vse do 82. minute. Tedaj je ruski pritisk obrodil sad, v gneči pred vrati je rezervist Lorenzo Malargejo podal Ze Luisu, ki je iz bližine spretno matiral Handanovića.

Maribor je kljub nesrečnemu golu ohranil visoko raven morale. Ni se predal, temveč se je pogumno podal v napad in v lov za izenačenjem. Ko je drugo veliko priložnost zapravil Aleks Pihler, ki je s sedmih metrov neovirano streljal z glavo naravnost v Selikova, je Mariborčanom kazalo, da bodo izgubili še četrtič zapored in ne da bodo zabili gola. Toda vztrajnost je bila tokrat lepa čednost Mariborčanov. Po daljši akciji in v drugi minuti sodnikovega dodatka sta veterana Vršič in Tavares premešala rusko obrambo in omogočila Bošnjaku, da je žogo s treh metrov poslal v prazno mrežo.

Darko Milanič, trener Maribora: »Odigrali smo super tekmo, čeprav smo izenačili v zadnjih sekundah, saj smo imeli izrazitejše priložnosti med tekmo. Taktično smo bili odlični, vse je bilo na najvišji ravni in igralci si zaslužijo prisrčne čestitke.«

Massimo Carrera, trener Spartaka: »Nadzirali smo potek tekme in imeli dovolj priložnosti, da bi tekmo zapeljali v zmago. Mariboru nismo dovolili veliko priložnosti. Na koncu smo plačali davek na samozadovoljstvo. Kakorkoli že, naš kozarec ni na pol prazen, marveč na pol poln.«

Jasmin Mešanović, strelec izenačujočega gola: »Občutki so izjemni in ni lepših kot takrat, ko zabiješ gol v ligi prvakov. Bil je moj prvi in najpomembnejši. Škoda, da odlična predstava ni bila nagrajena z zmago.«

Marcos Tavares, kapetan Maribora: »Bili smo fenomenalni, škoda da ni bilo zmage, toda točka je pozitiven rezultat. Zelo ponosen sem na moštvo. Tudi v zadnji tekmi lahko iztržimo pozitiven rezultat, zmago.« G. N.