Za začetek v BiH, na sever in na Kavkaz

Zrinjski prva ovira Maribora v kvalifikacijah za ligo prvakov. Olimpija na Finsko, Gorica v Armenijo, Domžale v Estonijo.

Objavljeno
19. junij 2017 23.23
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Brez evforije so Maribor, Gorica, Olimpija in Domžale sprejeli razplet žreba v evropskih nogometnih pokalih. Slovenske prvake bo v 2. kolu kvalifikacij izzval stari znanec iz Hercegovine, Zrinjski. V 1. kolu kvalifikacij za evropsko ligo se bo Gorica pomerila s Širkom, Olimpija z Vaaso, Domžale pa s Floro.

Po lanskem klavrnem izkupičku, ko se na prvi oviri niso spotaknile le Domžale, si v slovenskih klubih obetajo, da bodo v novi sezoni imeli več sreče in predvsem evrov, ki jih »krvavo« potrebujejo, da bi lahko vzdrževali profesionalno raven in visoke športne ambicije. Ali so včeraj v Nyonu imeli kaj več sreče, bo znano že čez tri tedne, potem ko bodo konec tega meseca s prvimi tekmami kvalifikacij štartali Gorica, Olimpija in Domžale. Maribor bo imel na voljo še dva tedna več za pripravo do prve tekme v Mostarju.

Za Goričane in Ljubljančane sta tekmeca iz Armenije in Finske zahtevna v vseh pogledih, še najbolj zaradi logistike in dolge poti. Domžalčani so potarnali, da je bila Flora najmočnejša možna tekmica, ki da je v estonskem prvenstvo prepričljivo na prvem mestu in v polnem tekmovalnem ritmu.

V ligaškem ritmu je tudi Olimpijina finska tekmica iz skrajnega zahoda države. Domuje v Vassi, mestu z dobrih 65.000 prebivalci, ki je kar 2636 kilometrov oddaljeno od Ljubljane. »Tekmovalni ritem je zagotovo prednost Fincev. Naša naloga je, da se dobro pripravimo, jasno pa je, da se bomo morali zelo potruditi za zmago,« je bil previden trener zeleno-belih Igor Biščan, S finskim klubskim nogometom na najvišji ravni se je že soočil Branko Ilić v dresu Astane. Kazahstanski klub je pred dvema letoma izločil prvaka HJK Helsinki. »Pomembno je, da bomo pametni in taktično brezhibni,« je poudaril nekdanji slovenski reprezentant.

Pot v Armenijo je ob nepredvidljivem nasprotniku Širaku, pokalnem prvaku, še ena od neprijetnosti, s katero bi se lahko soočili v goriškem taboru. Slovenski podprvak v Evropi že lep čas ni opravil česa odmevnega, zato se Goričani zavzeto brusijo za evropski štart.

Domžalčani imajo v estonski Flori prav gotovo premagljivega tekmeca. »Naš cilj je napredovanje. Dovolj časa imamo, da se na tekmece ustrezno pripravimo,« pred dvobojem z moštvom iz Talina ni skrival vloge favoritov domžalski trener Simon Rožman.

Maribor bo vstopil v evropski ples kot zadnji slovenski klub, na travniku pa ga bo izzval prvak BiH, ki je bil že pred tremi leti zahteven tekmec. Športni direktor Zlatko Zahović je Hercegovce takoj spomnil na zadnji dvoboj in dal vedeti, da je Maribor tudi zdaj favorit, čeprav vijolična zasedba ta trenutek ni močnejša kot tista, ki je v Ljudski vrt vrnila domači naslov.

»Spomini izpred treh let so v vseh pogledih prijetni in veselimo se srečanja z našimi športnimi prijatelji. Maribor ne bo dovolil nobenega presenečenja,« je bil odločen Zahović. Vijolični bodo najprej gostovali, kar je prednost, a glavno vprašanje je, če je Zrinjski ohranil šampionsko moštvo in kakovostno raven iz poletja 2014. Če je, potem se bo Maribor še krepko znojil, da bi preskočil prvo oviro.

Za vse slovenske klube je poleg športnih motivov največji denarni. Napredovanje v 2. kolo v evropski ligi zagotavlja vsaj 440.000 evrov, Mariboru pa bi preboj v 3. kolo že navrgel 770.000 €.

V 2. kolu kvalifikacij za EL Olimpijo čaka danski Brøndby (Gregor Sikošek), Gorico atenski Panionios (Matic Kotnik), Domžale pa zmagovalec dvoboja Ventspils (Latvija) – Valur (Islandija).

Matjaž Kek in Matic Črnic bosta z Rijeko začela pohod proti ligi prvakov proti valižanskemu moštvu The New Saints ali gibraltarski Europi.