Za zaprtimi vrati presenetljiv razplet derbija: prepričljiva zmaga Olimpije

V 22. kolu Prve lige Telekom Slovenije je Olimpija presenetljivo z 2:0 premagala Maribor. Strelca Rodić in Trifković.

Objavljeno
15. marec 2014 15.34
Posodobljeno
15. marec 2014 15.34
Nogomet
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Ljubljana - Potem ko je nedavni derbi med Olimpijo in Mariborom ponudil povsem enosmerni štajerski promet, so tokrat za zaprtimi vrati izstopala Olimpija. Ljubljančani so zmagali s 2:0 in bili vso tekmo boljši naprotnik.

Zmaji so hitro napovedali lov na zmago in že v 2. minuti srečanja prišli do vodstva, še pred koncem polčasa pa povišali na 2:0. Zmage si niso mogli v živo ogledato domači navijači, saj sta morali moštvi zaradi izgredov na prejšnjem derbiju igrati pred praznimi tribunami.

Ljubljančani so že prvo pravo akcijo v drugi minuti so kronali z zadetkom, ko je po podaji Damjana Trifkovića v kazenski prostor pred vratarjem Jasminom Handanovičem z glavo natančno meril Aleksandar Rodič. Tudi v nadaljevanju so bili domači nogometaši aktivnejši, znali so zapreti Mariborčane in preprečevati njihove akcije, sami pa so si pripravili še nekaj priložnosti.

Mariborčani so do največje priložnosti prišli v 35. minuti, ko je po prostem strelu z leve strani vratarja Aleksandra Šeligo premagal Marcos Tavares, a so sodniki dosodili prepovedan položaj. Ob izteku prvega dela pa je bila Olimpija spet dvakrat zelo nevarna; najprej je po strelu Nika Omladiča od daleč do odbite žoge prišel Marko Vukčevič, Handanovič je strel ubranil, v 45. pa se je ob neodločni obrambi gostov Kostić sprehodil v kazenski prostor in podal Trifkoviću, po strelu slednjega z desetih metrov pa se je žoga od vratnice odbila v mrežo za 2:0.

V drugem polčasu je Olimpija nadaljevala igro iz prvega in bila v začetnih minutah nevarnejša, a so streli po zaporednih prostem strelu Omladiča in dveh kotih ostali neizkoriščeni. Mariborčani so v igro poslali še Nusmirja Fajića, kar pa ni spremenilo poteka tekme. V 82. minuti je Dejan Djermanović po le desetih minutah igre dobil rdeči karton za prekršek nad Martinom Milcem. A tudi to ni pomagalo Mariborčanom.

V Velenju razigrani »knapi«

V 22. kolu slovenskega nogometnega prvenstva so velenjski nogometaši prišli do nove zmage. Potem ko so spomladanski del začeli s tremi točkami proti Celju, so tokrat prepričljivo ugnali zadnjeuvrščeni Triglav. Rudar je pot do zmage tlakoval že v prvem polčasu, ki ga je dobil s 4:1, pred domačimi gledalci pa je proti Kranjčanom slavil deseto zmago na 12 prvenstvenih tekmah ter šesto zaporedno, ob tem pa ima gol razliko 21:2.

Velenjčani so takoj po sodniškem žvižgu močno pritisnili, že v 7. minuti je padel prvi gol. Aljaž Krefl je izkoristil podajo Leona Črnčiča z desne strani in premagal nemočnega gostujočega vratarja. Po številnih priložnostih je drugi gol padel v 20. minuti. Akcijo je začel Mate Eterović, njegov strel je Žan Pelko ubranil, na odbito žogo pa je stekel Ivan Firer in jo spravil v kranjski gol. Le dve minuti zatem je Triglav znižal zaostanek. Za strel z razdalje se je odločil Nejc Križaj in premagal Matjaža Rozmana.

Domači so po prejetem golu znova krenili v napad, v 38. minuti je Eterović iz kota poslal predložek v kazenski prostor, v skoku pa je bil najvišji Ivan Knezović. V drugem polčasu Velenjčani niso popuščali, kar se jim je obrestovalo v 51. minuti. Klinar je podal z desne strani, Črnčič je žogo nastavil za Daliborja Radujka, ki je izkoristil ponujeno in zadel v levi zgornji kot za peti domači gol. Piko na i je v 88. minuti postavil Eterović.

Koprčani ohranili stik z vrhom

Na koprski Bonifiki so favorizirani domači nogometaši premagali Celjane z 2:1. Junak tekme, na kateri je sicer predvsem v prvem polčasu manjkalo akcije, je bil Goran Galešić z dvema zadetkoma. Celjani so tik pred koncem zabili častni zadetek, a doživeli 12. poraz in ostajajo osmi.

Prvi polčas je bil eden slabših v zadnjih sezonah prvoligaških tekem na Bonifiki. V 45 minutah gledalci niso videli niti enega samega resnega poskusa v okvirja obeh vrat. Nadaljevanje tekme je bilo bolj zanimivo. Najprej je najboljši domači strelec Goran Galešić izkoristil začetniško napako Amirja Bilalija pri ustavljanju žoge in osamljen z natančnim strelom premagal vratarja Matica Kotnika za 1:0.

V 57. minuti je koprskega napadalca Jako Štromajerja nespretno s hrbta v kazenskem prostoru pohodil branilec Matej Centrih in sodnik je pokazal na belo točko. Gostujoči branilec je ob tem prejel drugi rumen karton, kar je pomenilo, da so Celjani do konca tekme igrali z igralcem manj. Enajstmetrovko je zanesljivo izvedel Galešić.

V drugi minuti sodniškega dodatka so Celjani le prišli do častnega zadetka. Blaž Vrhovec nenadoma odločil za strel z več kot 30 metrov, njegov natančen poizkus pa je končal v domači mreži.

Olimpija - Maribor 2:0 (2:0)

* Stadion Stožice, gledalcev 100, sodniki: Jug (Tolmin), Žunič (Kranj) in Bensa (Nova Gorica); dodatna sodnika Goričan (Loče pri Poljčanah) in Žnidaršič (Kranj).
* Strelca: 1:0 Rodič (2.), 2:0 Trifković (45.).
* Olimpija: Šeliga, Kostić, Zafirović, Mitrović, Vukčević, Bajrić, Omladič, Fink, Eteme (od 77. Valenčič), Rodić (od 73. Djermanović), Trifković (od 59. Kapun).
* Maribor: Handanović, Milec, Arghus, Rajčević, Trajkovski, Vršič (od 80. Dervišević), Mertelj (od 56. Fajić), Filipovič, Bohar (od 64. Cvijanović), Tavares, Mendy.
* Rumeni kartoni: Fink, Rodič, Vukčevič, Djermanović; Filipović.
* Rdeč karton: Djermanović (82.).

Rudar Velenje - Triglav 6:1 (4:1)

* Stadion Ob jezeru, gledalcev 550, sodniki: Ponis (Koper), Vidali (Gračišče), Patarić (Izola).
* Strelci: 1:0 Krefl (7.), 2:0 Firer (20.), 2:1 Križaj (22.), 3:1 Črnčič (24.), 4:1 Knezović (38.), 5:1 Radujko (51.), 6:1 Eterović (88.).
* Rudar Velenje: Rozman, Bubalović, Stjepanović, Firer (od 76. Kocič), Krefl, Črnčič, Rotman, Klinar (od 76. Dedić), Radujko, Knezović (od 56. Podlogar), Eterović.
* Triglav: Pelko, Šiljeg, Klemenčič (od 46. Ivanuša), Marinković (od 62. Poljanec), Krcić, Poplatnik (od 70. Palibrk), Udovič, Šmit, Križaj, Djukić, Majcen.
* Rumeni kartoni: Knezović, Klinar; Djukić, Krcić.
* Rdeč karton: /.

Luka Koper - Celje 2:1 (0:0)

* Stadion Bonifika, gledalcev 500, sodniki: Drečnik (Hrastnik), Pavlič (Laze v Tuhinju) in Mikača (Višnja Gora).
* Strelci: 1:0 Galešić (49.), 2:0 Galešić (58./11 m), 2:1 Vrhovec (90.).
* Luka Koper: Simčič, Šme, Guberac (od 69. Štulac), Ivetić, Galešić, Halilović, Črnigoj, Hadžić, Palčič (od 87. Lotrič), Štromajer (od 60. Pučko), Čovilo.
* Celje: Kotnik, Vrhovec, Centrih, Verbič, Jugović, Bajde (od 73. Ploj), Bilali, Gobec, Žagar - Knez, Zajc (od 82. Močič), Žurej (od 65. Rajsel).
* Rumeni kartoni: Šme, Palčič; Centrih, Žagar - Knez.
* Rdeč karton: Centrih (57.).