Začela silovito, končala obrambno

1. SNL: Olimpija v Mariboru najmanj brez osmih igralcev, ki so igrali zadnji derbi.

Objavljeno
21. februar 2017 01.03
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Vodilni po jesenskem delu sezone v 1. SNL Maribor ni zmagal že sedem tekem, Olimpija štiri. A pripravljalne preizkušnje niso ustrezno merilo za oceno, kdo bo v sobotnem (20.15) derbiju 22. kola v Ljudskem vrtu v boljši formi izzval tekmeca.

Vijolični so v novo leto vstopili v jurišnem ritmu in v pripravljalnih tekmah nanizali štiri zmage. V Turčiji, kjer so v štirinajstih dnevih opravili ključni del priprav, in v sobotni generalki z Rudarjem niso zmagali niti tekme – sedem. Zahtevnejši nasprotniki na turški rivieri so le en del razlogov za rezultatski izkupiček brez zmag, drugi je povezan z načrtovanjem forme in utrjevanje taktične različice.

Podoben ritem je imela tudi Olimpija, ki je skupno igrala dve tekmi manj – devet. Pripravljalni izkupiček Maribora je bil 11 tekem, 4 zmage, 5 remijev in dva poraza z razliko v golih 20:12. Olimpijin pa 9 tekem 3/5/1 – 20:9.

Zimski prestopni rok je dodobra prevetril Olimpijino napadalno postavo, ki se strelsko še ni ogrela in je ohranila jesensko neučinkovito formo. Ljubljančani so v zadnjih 360 minutah dosegli le dva gola. Deloma zaradi taktičnega zasuka k previdnejši igri, deloma zaradi prihoda 20-letnika iz slovitega Tottenhama Nathana Oduwa tik pred zdajci, pa tudi januarske prve okrepitve, občasnega mladega reprezentanta Italije Kingsleya Boatenga. Hitronogi »azzurrino« je bil z dvema goloma najučinkovitejši, toda po dvakrat sta tekmečeve mreže zatresla še rezervist Marko Vukčević in novinec iz Makedonije Daniel Avramovski.

Zadnja preizkušnja z Rudarjem je nakazala, da bi Maribor lahko Olimpijo napadel z dvojcem Milivoje Novaković, Luka Zahović. Ljubljančan je bil s štirimi goli najučinkovitejši v pripravljalnem obdobju, prvi strelec jesenskega dela prvenstva Zahović je dosegel le dva in le na eni tekmi.

Mariborska začetna postava proti Rudarju – Handanović, Palčič, Šuler, Defendi, Viler, Kabha, Pihler, Bohar, Vršič, Novaković, Zahović – je bila bržčas že udarna za 31. derbi, tretjega v tej sezoni in morda odločilnega, če bi zeleno-beli izgubili. Mariborska prednost bi bila v primeru polnega plena še višja kot tri točke, saj bi točko več prinesel boljši izkupiček v medsebojnih tekmah. Prvi dvoboj pod Kalvarijo se je avgusta razpletel z 1:1 (Novaković, Zajc), drugi oktobra v Stožicah s prepričljivo zmago vijoličnih s 3:1 (Novaković, Pihler, Zahović; Kronaveter). Novaković je Olimpiji, pri kateri je odraščal in bil označen za neobetavnega, zabil gole na zadnjih treh derbijih.

Olimpijina napadalna linija je precejšnja neznanka, obrambna je znana, a z eno neznanko. Če Branko Ilić še ne bo povsem telesno nared, bo četverico zadnjih mož Denis Klinar, Nemanja Mitrović, Dino Štiglec dopolnil Kenan Bajrić. Napadalna trojka ima v Oduwi in Boatengu bočna šprinterja, pomislek trenerja Luke Elsnerja je le še, kdo bo srednji napadalec, Leon Benko ali Blessing Eleke. Bolje kaže Hrvatu. Proti kazahstanski Astani je bila enajsterica naslednja: Vidmar, Klinar, Mitrović, Bajrić, Štiglec, Cretu, Miškić, Alves, Boateng, Benko, Oduwa. Kakorkoli že, v primerjavi z zadnjim derbijem v soboto zanesljivo ne bodo igrali v zeleno-belem dresu že bivši ali odstranjeni od prvega moštva Dejan Kelhar, Miha Zajc, Darijan Matić, Andraž Kirm, Aljaž Krefl, Antonio Delamea Mlinar, Etien Velikonja in Julius Wobay.