Zahović je izbral Milaniča za še hitrejši Maribor

Na Štajerskem odstavitev Krunoslava Jurčića še buri duhove. Darko Milanič gledal trening tekmo moštev A in B.

Objavljeno
01. marec 2016 22.37
Trening NK Maribor, 1.3.2016, Maribor [nk maribor, nogomet]
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly

Ljubljana – Zlatko Zahović je znova šokiral, razburil in še bolj vznemiril slovensko nogometno javnost. Kako bodo vijolični privrženci sprejeli menjavo trenerja Krunoslava Jurčića z Darkom Milaničem, pa bo bržčas znano po koncu velikega sobotnega derbija okoli 22. ure.

»Govorilo naj bi se, da naj bi bil za moje slovo kriv spremenjeni sistem igre. To je smešno. Ko sem prišel, je Maribor zaostajal devet točk, jasno je, da sem moral nekaj spremeniti. Ampak igralci so uživali v spremembah, mojem sistemu delu, o čemer so govorila pozdravna sporočila igralcev. Skoraj vseh, 90 odstotkov jih je bilo, na kar sem ponosen. O tem, da se nekdo drugi ni strinjal z mojim sistemom in načinom dela in je hotel odločati, je druga stvar,« je za nacionalno televizijo komentiral slovo odstavljeni Jurčić.

Dogodki po sobotni kalvariji pa so vseeno pošteno burili duhove na Štajerskem. Ponedeljkov sestanek vodstva kluba je bil le še formalnost. Zahović, ki v ničemer ne želi zaostajati za Ljubljančani, saj so se tudi oni hitro razšli z Marijanom Pušnikom, je Zagrebčana dokončno prekrižal po celjski zaušnici. Čeprav je Jurčić jeseni predramil moštvo in med navijači požel številne simpatije tako zaradi tekmovalnega izplena kot lepotnega vtisa, saj so vijolični igrali hitro, atraktivno in učinkovito. Rdeči karton za 46-letnega trenerja je bil v pripravljenosti že v Turčiji. Po teoriji zarote je manjkala le še ena spretno izpeljana partija, v kateri bi nekateri ključni možje v moštvu imeli slabšo dnevno formo, s čimer bi bile diskreditirane trenerjeve taktične in kadrovske odločitve.

Letošnja sobotna premiera v SNL v Ljudskem vrtu pa je imela vse značilnosti »teorije zarote«, vključno s ključnimi izvajalci neprepričljive predstave. Kdo so v moštvu Zahovićevi vojaki, ni težko izluščiti. Pri čemer je res, da je Jurčić s svojimi napačnimi odločitvami in nenehnim tarnanjem, da nobena od okrepitev ali tistih, ki jih je Zahović želel pripeljati, ni bila dovolj kakovostna, dobesedno izzval športnega direktorja. Zahović ni imel več potrpljenja in je ugotovil, da trenerjeva taktična strategija ni v skladu z njegovimi pogledi. Glavni očitek trenerju, zaradi katerega Zahović ni več zaupal Jurčiću, je bil povezan z modelom igre in igralci. Zahović je zagovarjal postavitev 4-2-3-1 in hitre izvajalce, Jurčić je vztrajal pri 4-3-3. »Smrtno obsodbo« si je Zagrebčan podpisal s tem, da je proti Celjanom igral s preveč počasnimi nogometaši v začetni enajsterici.

Športni direktor je priložnost takoj izkoristil in ukrepal. A kljub vsemu z nekaj logike pred derbijem z Olimpijo: nad zaostanek šestih točk in novo, taktično veliko bolj zrelo Olimpije bo Maribor šel v stanju polne bojne pripravljenosti in z maksimalno nabrušenimi nogometaši.

Milanič je svoj drugi mandat v Mariboru začel včeraj v družbi Zlatka Zahovića in njegovega »svetovalca« Mirana Pavlina s spremljanjem popoldanske trening tekme prvega moštva proti ekipi B (6:0). Enega od golov je zabil tudi Milivoje Novaković. Strokovni štab bi lahko okrepil še Milaničev pomočnik in nekdanji ostrostrelec Olimpije Novica Nikčević, ki je z Izolanom deloval pri graškem Sturmu in tudi 31 dni v Angliji.

Vrnitev enega od ustvarjalcev šampionskega Maribora pod Kalvarijo in trenerja, ki je Maribor prvič popeljal do skupinskega dela tekmovanja v evropski ligi, štirih naslovov slovenskega prvaka in treh pokalnih lovorik, je bila vseeno presenetljiva. Nekdanji kapetan slovenske reprezentance v prvem mandatu selektorja Srečka Katanca je bil še vedno na plačilnem seznamu slovitega angleškega kluba Leeds, sicer drugoligaša (Championship). Izolanova mesečna plača ni bila manjša od 50.000 evrov, zato bi Maribor utegnil plačati tudi Milaničevo preostalo trimesečno plačo. Pomenljiva je bila tudi zaradi ne preveč prijateljskega slovesa junija leta 2013, ko je Milanič z odhodom k severnim sosedom na avstrijsko Štajersko, v Gradec, presenetil in močno razjezil športnega direktorja.

NK Maribor uradno še ni potrdil, da bo trener Darko Milanič.