Zahoviću bi težko rekel ne

1. SNL: v Rudarjevih pomladnih zmagah sije Leon Črnčič, za katerega se je pozimi zanimal Maribor.

Objavljeno
18. marec 2014 00.45
Nogomet Rudar -Triglav .V boju za žogo (Rudar) Črnčič Leon in (Triglav) Đajić Milan . V Velenju 3.8.2013
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Ljubljana – Leon Črnčič je obetal veliko, a njegovega izbruha ni in ni bilo. Sezoni pri Atalanti (2009/10) in Leicestru (2010/11) se nista izšli in nadarjeni fant se je vrnil v Slovenijo. Pomladni štart je zaznamoval z dvema goloma, pozimi se je zanj zanimal Maribor.

Evrogolu v derbiju s Celjem je v minulem 22. kolu dodal še gol in podajo. Učinek je odmeval in sprožil vprašanje, če je nekdanji član reprezentance do 19 let, ki je igrala na EP v Ukrajini, svojo nadarjenost naposled začel spreminjati v učinkovite predstave.

»Upam. Čutim se močnega, samozavestnega in zdravega. Priprave so bile odlične, ustreza mi položaj na igrišču, igram za napadalcema, pri čemer mi trener dopušča veliko svobode. Lahko si privoščim več, da pokažem, kaj zmorem. Res pa je, da ni univerzalne formule za uspeh. Vse se sešteva, zrelost, talent, forma in uigranost ekipe,« je, kolikor se je le dalo, strnil oceno svojega najboljšega obdobja v 1. SNL 24-letnik iz Spodnjih Partinj pri Lenartu.

Leon ima za seboj pestro in neposrečeno izkušnjo v tujini, toda ni še obupal, da bi svojo profesionalno kariero dvignil na višjo raven.

»Pri Atalanti in Leicestru je šlo za splet nesrečnih okoliščin. V Atalantinem moštvu 'primavera' sem redno igral, zabijal gole in si zaslužil tudi vabilo trenerja članske ekipe, da treniram s prvim moštvom. Toda potem se je zapletlo. Klub je izpadel v drugo ligo in zamenjala se je celotna vodstvena struktura. Prestop v Leicester se je zdel kot rešitev, a je dobil na las podobno nadaljevanje. Pod taktirko trenerja Paula Sose sem dobival priložnost, a je Portugalca zamenjal Sven Göran Eriksson, ki je pripeljal še devet svojih nogometašev in ... Saj veste, ni za vse prostora. A priznam, najbrž tudi zrel še nisem bil za tujino,« je bil iskren Štajerec, ki je obšel Ljudski vrt in se ustalil v Velenju. Ga še mika klic iz Maribora, pozimi naj bi se namreč zanj zanimal športni direktor vijoličnih Zlatko Zahović. »Ne da bi vedel, Maribor bi težko zavrnil,« je razblinil domneve o Zahovićevih poizvedovanjih o njem. Ni jih bilo. Morda še bodo, če bo Rudar tako prepričljiv, kot je bil v Celju in doma proti Triglavu. Za Velenjčane bo sobotni izziv gostovanje v Gorici. Jesen jim je prinesla dober izkupiček z Goričani, zmago in neodločeni izid.

»Ne bi rekel, da nam Goričani ustrezajo. Imajo pa kakovost, ki jo spoštujemo, a naša usmeritev je jasna. Iz tekme v tekmo si postavljamo cilje, sobotni je seveda igra na zmago. Potem bomo gledali naprej. Na sam vrh? Ne, Maribor je premočan. Pobral se bo, res pa je, da vsak teden lahko povsem premeša karte, « je razkril svoje mnenje sloki, 190 cm visoki in tehnično prefinjeni nogometaš, ki je v tej sezoni zabil skoraj polovico vseh svojih prvoligaških golov – 5 od 11.