Zamorana je Alexis že ujel, zdaj lovi še Salasa

Ameriško prvenstvo: v finalu v ponedeljek ob 2.00 po našem času bodo Argentino izzvali Čilenci.

Objavljeno
23. junij 2016 22.11
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec

Chicago – Dve uri so nogometaši Kolumbije zaradi nevihte nad Chicagom čakali na polfinalno tekmo, a nato so brez finala ostali po enajstih minutah tekme. Čilenci so namreč tedaj že vodili z 2:0 in se drugič zapored uvrstili v finale ameriškega prvenstva. Tam jih spet čaka Argentina z Lionelom Messijem, toda Čilenci stavijo na Alexisa Sancheza.

Poleg osnovne motivacije, da osvojijo ameriško prvenstvo, bodo Argentinci in Čilenci iskali tudi maščevanje. Argentinci se hočejo Čilencem znova oddolžiti za lanski finalni poraz, Čilenci pa za letošnji poraz v skupinskem delu (Argentina je brez Messija slavila z 2:1). V ozadju je še precej drugih motivacij. Denimo ta, da hoče Messi priti do prve velike reprezentančne lovorike, čilska reprezentanca pa želi dokazati, da ni bila lani najboljša le zaradi domačega igrišča.

Eden od argentinskih navijačev se je pred dnevi prebil na igrišče in se pred Messijem vrgel na kolena, a verjetno bi enako ravnal tudi marsikateri čilski navijač pred Alexisom Sanchezom. Ta je proti Kolumbiji postal najmlajši južnoameriški nogometaš, ki je zbral sto nastopov za reprezentanco. Star je bil 27 let in 5 mesecev. S tem je premaknil Messijev mejnik pri 28 letih in enem mesecu.

Sedanji nogometaš Arsenala je v preteklosti z Messijem igral pri Barceloni, v čilski reprezentanci pa je krstni nastop doživel 1. marca 2006. Od stotih nastopov je 47-krat zaigral na pripravljalnih tekmah, 30-krat na kvalifikacijskih in 23-krat na velikih tekmovanjih, od tega 14-krat na ameriškem in 8-krat na svetovnem prvenstvu. Kljub temu še vedno ni rekorder po številu nastopov za Čile. Pred njim je sedanji vratar Claudio Bravo s 105 tekmami. Alexis na novo piše tudi zgodovino na večni lestvici strelcev v čilski izbrani vrsti. Na aktualnem ameriškem prvenstvu je ujel Ivana Zamorana pri 34 golih, zdaj je pred njim le Marcelo Salas (37).

Vsi trenerji ga imajo radi. Poleg tega, da ima številne nogometne odlike, je tudi izvrsten človek z velikim srcem, kar je v preteklosti cenil Josep Guardiola, zdaj pa Arsene Wenger. Prihaja iz mesteca Tocopilla s 25.000 prebivalci, prav ta kraj je leta 2007 močno prizadel potres. Razseljenih je bilo 15.000 ljudi, kar tretjina mesta je bila povsem porušena. Pri obnovi je s svojim denarjem in s pomočjo bogatih prijateljev poskrbel za številne dobrodelne akcije. Med leti 2000 in 2011 je živel v slovenski soseščini v Vidmu, saj je bil član Udineseja.