Zaradi napake bi kar končal kariero

Pokal libertadores: Gremio tretjič najboljši, zato za nagrado z Realom ali Slovencem Zlatanom Ljubijankićem.

Objavljeno
30. november 2017 21.01
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Buenos Aires – V karnevalskem vzdušju je Gremio slavil še na drugi tekmi proti Lanusu in tretjič postal južnoameriški klubski prvak. Za nagrado bo že sredi decembra zaigral na svetovnem klubskem prvenstvu. Če pride v finale, ga bo tam verjetno pričakal madridski Real, lahko pa tudi slovenski napadalec Zlatan Ljubijankić.

Po letih 1983 in 1995 je Gremio še tretjič postal najboljši klub v Južni Ameriki, potem ko je na obeh finalnih tekmah ugnal Lanus iz Argentine. Na prvem obračunu je edini gol prispeval Cicero, na povratni sta zadela Fernandido in Luan, predvsem slednji je potrdil izjemno tehnično podkovanost. Tolažilni gol za Lanus je iz enajstmetrovke dosegel Pepe Sand, a za nov preobrat je bilo prepozno. Poseben junak je postal trener brazilske ekipe Renato Gaucho, saj je prvi, ki je južnoameriški prvak kot igralec in trener, potem ko je kot nogometaš slavil ravno z Gremiom leta 1983.

Povratni finalni obračun je ponudil vse čare južnoameriškega nogometa. Navijači so pripravili karnevalsko vzdušje, nogometaši so blesteli v visokem ritmu, manjkali niso niti grobi prekrški, niti ne vrhunske poteze. Najlepši trenutek je bil drugi gol Gremia, saj je Luan preigral tri argentinske branilce, na koncu pa še lobal domačega vratarja. Pri 24 letih je potrdil svoj izjemen talent, zato bo verjetno že kmalu okrepil kakšnega evropskega velikana, njegovo gibanje z žogo pa mnogi primerjajo z nekdanjim zvezdnikom Gremia Ronaldinhem.

A če je bil Luan junak finala, je osmoljenec postal Jose Luis Gomez, saj je nespretno izgubil žogo, nekaj trenutkov kasneje pa so Brazilci povedli. »Rad bi se opravičil vsem navijačev Lanusa, zaradi mene so ostali brez lovorike. Žal mi je tudi zaradi moje družine, ker se ne morejo veseliti in so zelo žalostni,« je zmajeval z glavo argentinski branilec. »Počutim se tako slabo, da razmišljam o koncu kariere. Storil sem napako, ki je nikakor ne bi smel. Resda sem še mlad, toda neizkušenost ne more biti opravičilo za tako hudo napako. Jutri, ko bom imel hladnejšo glavo, bom razmislil, kako naprej,« je pristavil 24-letni branilec, ki je letos enkrat zaigral tudi za argentinsko reprezentanco.

Najboljši igralec obeh finalnih tekem je bil Arthur Melo. Brazilski vezist je pri 21 letih že na seznamu številnih evropskih klubov, najbolj podrobno ga spremlja Barcelona, saj so Katalonci v Argentino in Brazilijo na oba finalna obračuna poslali tehničnega sekretarja Roberta Fernandeza, da si v živo ogleda prihodnjega nogometnega zvezdnika. »Nimam besed, ki bi lahko opisale moje zadovoljstvo. Tako mlad sem, a sem že južnoameriški prvak,« je bil nasmejan Arthur. »Ponovno smo bili boljši tekmec, zato smo zasluženo zmagali. In nikar ne dvomite – s svojimi navijači bomo zelo dobro proslavili to lovoriko.«

Že čez dva tedna bo Gremio odpotoval na svetovno klubsko prvenstvu v Abu Dabi. Če bo šlo vse po pričakovanjih, potem se bo brazilski klub v finalu pomeril z Realom Madridom, a svoje načrte ima tudi japonski klub Urawa Red Diamonds. Zanj igra Zlatan Ljubijankić, zato morda prav nekdanji slovenski reprezentant v polfinalu presenetil kraljevski klub, saj je v tej sezoni očitno, da imajo Realovi zvezdniki precej težav. S prvimi tekmami se klubsko SP pričenja 6. decembra, finale pa bo 16. decembra.