Zaradi poljuba iz evforije triletna prepoved delovanja

Mednarodna nogometna zveza Fifa je izrekla kazen za španskega funkcionarja Luisa Rubialesa po tem, ko je poljubil špansko nogometašico Jenni Hermoso.
Fotografija: Luis Rubiales si je ob proslavljanju naslova svetovnih prvakinj privoščil poljub brez privolitve igralke Jennifer Hermoso in za to plačal hud davek. FOTO: posnetek zaslona
Odpri galerijo
Luis Rubiales si je ob proslavljanju naslova svetovnih prvakinj privoščil poljub brez privolitve igralke Jennifer Hermoso in za to plačal hud davek. FOTO: posnetek zaslona

Mednarodna nogometna zveza Fifa je španskega funkcionarja Luisa Rubialesa kaznovala s triletno prepovedjo delovanja v nogometu, je krovni nogometni organ sporočil v izjavi za javnost. Rubiales je bil v nemilosti nogometne in širše javnosti po tem, ko je ob osvojenem naslovu svetovnih prvakinj na svetovnem prvenstvu poljubil igralko Jenni Hermoso.

»Disciplinska komisija Fife je Luisu Rubialesu, nekdanjemu predsedniku španske nogometne zveze, za tri leta prepovedala vse dejavnosti, povezane z nogometom. Prepoved velja tako na državni kot mednarodni ravni,« so sporočili iz Fife.

Fifa je dodala, da je Rubialesa o odločitvi obvestila v ponedeljek, zdaj pa ima deset dni časa za pritožbo, ki jo bo obravnaval disciplinski komite krovne nogometne zveze.

»Fifa ponavlja svojo popolno zavezanost spoštovanju in zaščiti integritete vseh ljudi ter zagotavljanju spoštovanja osnovnih pravil dostojnega obnašanja,« so še zapisali v izjavi za javnost.

Rubiales je pred dobrim mesecem dni odstopil s položaja predsednika Španske nogometne zveze (RFEF) ter ostalih funkcij v Evropski nogometni zvezi Uefi.

Nekaj dni kasneje se je moral od svojega položaja posloviti tudi generalni sekretar španske zveze Andreu Camps. Še pred obema pa je zveza odstavila trenerja Jorgeja Vildo, ki je Španke popeljal do naslova prvakinj.

Rubiales, ki je bil predsednik španske nogometne zveze od maja 2018, je 20. avgusta v Sydneyju na svetovnem prvenstvu med podelitvijo zlatih medalj španskim igralkam Hermoso poljubil na usta.

Sam je vztrajal, da je poljub izviral iz evforije ob zmagi in da je šlo za »sporazumno« in »vzajemno« dejanje med dvema prijateljema. Štiri dni pozneje je Hermoso prek sindikata nogometašic in družbenega omrežja X sporočila, da mu ni dala dovoljenja za poljub.

Dejanje je obsodila tako politična kot tudi mednarodna športna javnost.

Preberite še:

Komentarji: