Zelena luč FIFA za Čeferina in tekmeca

Kandidati za predsednika UEFA Aleksander Čeferin, Michael van Praag in Angel Maria Villar ustrezajo kriterijem FIFA.

Objavljeno
02. september 2016 23.51
šipić čeferin
J. P.
J. P.

Zürich - Mednarodna nogometna zveza (FIFA) je ocenila, da vsi trije kandidati za novega prvega moža evropske nogometne »družine« (UEFA), Slovenec Aleksander Čeferin, Nizozemec Michael van Praag in Španec Angel Maria Villar Llona, ustrezajo postavljenim kriterijem. Kot je FIFA sporočila pozno popoldne, so vsi trije uspešno prestali »test primernosti«.

Kandidati za predsedniško funkcijo so podvrženi preizkusu integritete, ker predsednik UEFA z izvolitvijo samodejno postane tudi podpredsednik mednarodne krovne organizacije. Petipetdeset članic nacionalnih zvez bo 14. septembra na kongresu v Atenah izbralo naslednika suspendiranega Francoza Michela Platinija.

Slovenski kandidat, 48-letni grosupeljski odvetnik Čeferin, ima zelo dobre možnosti, da na tajnem glasovanju zasede vpliven položaj na čelu organizacije, pod okrilje katere spada tudi zelo donosna in gledana liga prvakov. Danes je prvi mož Nogometne zveze Slovenije (NZS) dobil še formalno podporo Nemčije, že včeraj tudi Francije in Turčije.

Čeferinu gre na roko tudi črn madež v življenjepisu trenutno predsedujočega UEFA Villarja, ki ga je novembra lani etična komisija FIFA opozorila, ker ni sodeloval v preiskavi glede izbora prireditelja svetovnega prvenstva leta 2018, in mu naložila plačilo 25.000 švicarskih frankov denarne kazni. Kljub temu mu je FIFA danes podelila pozitivno mnenje.