Zelo dober posel pred nocojšnjo tekmo: zasedeni so vsi hoteli

Gostovanje londonskega Chelseaja v Ljudskem vrtu je velika promocija tako za Maribor kot tudi za Slovenijo.

Objavljeno
05. november 2014 11.13
Robert Galun, Miha Rubin, Urban Červek
Robert Galun, Miha Rubin, Urban Červek
Maribor – Liga prvakov je za štajersko prestolnico precej več kot le športni dogodek, saj si v času tekem roke manejo tudi mariborski hotelirji, gostinci, taksisti in drugi. Še zlasti tokrat, ko bo nogometni spektakel v Mariboru spremljalo tudi precej gostujočih navijačev, na tribunah bo približno 840 Angležev.

Današnja tekma bo na razprodanem Ljudskem vrtu pred 12.650 gledalci, je povedal tiskovni predstavnik nogometnega kluba Maribor Željko Latin. Londonski Chelsea je izkoristil celotno kvoto vstopnic za gostujoče navijače, to je 842, pri čemer bodo 600 navijačev Chelseaja namestili na severni tribuni, preostali simpatizerji, klubski gosti in svojci igralcev pa bodo sedeli na zahodni tribuni.

Tekma sicer z varnostnega vidika za policijo ni posebno velik zalogaj; po besedah vodje službe direktorja Policijske uprave Maribor Bojana Kitla so pripravili običajen načrt varovanja, kot če bi v Mariboru gostovala Olimpija. Ne gre za tekmo visokega tveganja, pravi Kitl.

Dan pred tekmo je v Mariboru že bilo nekaj gostujočih navijačev, glavnina pride danes. V povprečju bodo ostali dva dneva in so nastanjeni v hotelih po vsem mestu. »Zasedeni so vsi hoteli. To je za nas zelo dober posel, velika promocija za nas kot podjetje, za Maribor in celotno destinacijo, lahko bi rekli tudi za Slovenijo,« je zadovoljen direktor marketinga v Termah Maribor Ninoslav Vidović. Nogometaši Chealseaja in strokovni štab so prenočili v njihovem hotelu Habakuk pod Pohorjem. Vidović je povedal, da z izjemo hrane nimajo kakšnih posebnih zahtev.

Ali bo londonski klub na tokratnem gostovanju spremljal tudi njegov lastnik Roman Abramovič, včeraj še ni bilo znano. Pri NK Maribor od vodstva kluba Chelsea niso dobili ne potrditve ne zanikanja prihoda Abramoviča, smo izvedeli neuradno. Abramovič se lahko namreč za prihod na tekmo odloči v zadnjem hipu ali pa si v zadnjem hipu premisli. Slovenska stran se zato ne pripravlja na njegov prihod, smo izvedeli, saj bodo Abramovičevo varovanje in namestitev ob njegovem morebitnem prihodu prevzeli njegovi varnostniki.

Domačih politikov je na evropskih tekmah v Ljudskem vrtu običajno bolj malo. Nekateri so se okrog štadiona smukali praviloma le v času pred volitvami, sicer pa v štajerski prestolnici med politiki ni razširjeno prepričanje, da bi se bilo iz lokalpatriotskih vzgibov pač treba udeleževati pomembnih nogometnih tekem.

Izjema je mariborski župan Andej Fištravec, ki je že nekaj časa redni gost dela tribune za pomembnejše gledalce, tako imenovane vipovce. Med njimi je precej več znanih mariborskih direktorjev, denimo direktorja Mariborskega vodovoda Danilo Burnač in občinskega avtobusnega prevoznika Marprom Bernard Majhenič, lastnik Radia City Mišo Hölbl, kakšen član znane družine Petek, pa tudi bivši predsednik NK Maribor Jože Jagodnik še vedno rad pride na tekmo.