Žensko SP: Američankam po izjemni predstavi Lloydove tretji naslov prvakinj

Nogometašice ZDA so v finalu svetovnega prvenstva s 5:2 premagale Japonke. Blestela je Carli Lloyd s tremi goli.

Objavljeno
06. julij 2015 07.29
Posodobljeno
06. julij 2015 08.08
FBL-WC-2015-WOMEN-MATCH52-USA-JPN
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Vancouver - Nogometašice Združenih držav Amerike so bile v finalu svetovnega prvenstva s 5:2 boljše od branilk naslova Japonk in se po šestnajstih letih vrnile na vrh (vrhunci v zgornjem videu).

Za Američanke je to tretji naslov prvakinj, pred tem so bile uspešne v letih 1991 in 1999.

Tokrat je bila njihova zmaga povsem zaslužena, saj so v že v prvih šestnajstih minutah dosegle kar štiri gole, prva junakinja pa je bila Carli Lloyd, ki je postala prva igralka s tremi goli v finalu svetovnega prvenstva.

Kapetanka ZDA je zadela v 3. 5. in 16. minuti, pri čemer je bil njen zadnji gol prava mojstrovina, saj ga je dosegla s svoje polovice (od 0:35 dalje v videu).

Lloydova je bila po koncu tekme proglašena tudi za najboljšo igralko prvenstva, nagrado za najboljšo strelko pa je prejela Nemka Celia Sasic, ki je na sedmih tekmah dosegla šest golov in podajo.

Američanke že v prvih šestnajstih minutah strle odpor Japonske

Reprezentanca ZDA je prvi gol dosegla že v tretji minuti. Megan Rapinoe je iz kota podala v kazenski prostor poslala nizko podajo, do žoge se je prebila Lloydova in natančno sprožila s približno desetih metrov.

Kapetanka ZDA je v peti minuti udarila še drugič, tudi tokrat po prekinitvi. Američanke so si na desni strani japonske polovice priborile prosti strel, izvedla ga je Lauren Holiday in žogo poslala pred japonski gol, kjer so azijske nogometašice pozabile na Lloydovo, ta pa je iz neposredne bližine zadela za 2:0.

Američanke so svoj strelski šov nadaljevale v 14. minuti. Akcijo je začela Tobin Heath, ki je podala v kazenski prostor, tam je nespretno posredovala branilka Azusa Iwašimizu in žogo preusmerila naravnost do Lauren Holiday, ta pa je s približno desetih metrov natančno merila in zatresla japonsko mrežo.

Gledalci so v 16. minuti videli izjemen gol Lloydove. Ta je sprejela žogo na svoji polovici in opazila, da je japonska vratarka Ajumi Kaihori zapustila svoj gol, hitro sprožila s polovice igrišča, žoga pa je preletela Kaihorijevo in končala v mreži.

Japonska je v 27. minuti znižala izid na 1:4, ko je Juki Ogimi sprejela žogo v kazenskem prostoru, se z obratom znebila svoje čuvajke in natančno merila v levi kot.

Reprezentanci sta v drugem delu dosegli po en gol. Japonska je bila uspešna v 52. minuti, ko je Julie Beth Johnston z glavo premagala svojo vratarko Hope Solo, za Ameriko pa je v 54. minuti zadela Tobin Heath in postavila končni izid.

Finale svetovnega prvenstva

ZDA - Japonska 5:2 (4:1)

(Lloyd 3., 5., 16., Holiday 14., Heath 54.; Ogimi 27., Johnston 52./og)