Žensko SP: v finalu spet ZDA in Japonska (VIDEO)

Japonke so se do zmage nad Anglijo dokopale srečno, saj je Laura Bassett v sodnikovem dodatku dosegla avtogol.

Objavljeno
02. julij 2015 07.21
Posodobljeno
02. julij 2015 07.21
FOI-WOM-JAPAN-V-ENGLAND:-SEMI-FINAL---FIFA-WOMEN'S-WORLD-CUP-201
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Edmonton - Branilke naslova Japonke so druge finalistke ženskega nogometnega svetovnega prvenstva v Kanadi. To pomeni, da se bosta v nedeljskem dvoboju za zlato udarili isti dve reprezentanci kot pred štirimi leti v Nemčiji, ko so azijske predstavnice šele po izvajanju enajstmetrovk snele skalp Američankam (po rednem delu je bilo 2:2) in se veselile svoje prve lovorike doslej. Izbrana vrsta ZDA si je v dosedanjih šestih izvedbah dvakrat pokorila svetovno konkurenco, nikoli pa ni bila slabša kot tretja - in tudi letos ne bo.

Japonke so v polfinalu z 2:1 odpravile Anglijo, ki ni bila pred tem še nikdar tako visoko, zdaj pa se bo v sobotnem malem finalu z Nemčijo potegovala za svoje prvo odličje s svetovnih prvenstev. Zmagovalke, ki so bile resda precej več - kar 58-odstotno - pri žogi, so se do finala dokopale tudi s pomočjo sreče. V 33. minuti so namreč prve ušle po zaslugi dosojene enajstmetrovke, uspešna realizatorka je bila Aja Mijama. Angležinje so še pred odhodom na glavni odmor vrnile na enak način, v 40. minuti je strel z bele točke izkoristila Fara Williams.

Vse je že dišalo po tem, da gledalci na štadionu Commonwealtha v Edmontonu zmagovalk po rednem delu ne bodo videli, a je v drugi minuti sodničinega dodatka sreča Angležinjam obrnila hrbet. V verjetno zadnjem japonskem napadu je namreč želela Laura Bassett ob robu kazenskega prostora preprečiti podajo pred gol, a je to storila tako nespretno, da je premagala tudi ekipno kolegico, vratarko Karen Bardsley. To je bil že peti avtogol na prvenstvu, prvi angleški.

Tako je bila kaznovana neučinkovitost Otočank, saj je pred tem Toni Duggan z majostrskim strelom z razdalje zatresla prečko, rezervistka Ellen White pa zelo nevarno preizkusila reflekse čuvajke japonske mreže Ajumi Kaihori. Kljub porazu pa se je selektor Mark Sampson priklonil svojim izbrankam: »Tekme trenutno ne morem komentirati, lahko pa potrdim, kako neizmerno ponosen sem na ta dekleta. Seveda tudi na Lauro, ki je strta, a po prespani noči bo imela ob sebi 22 kolegic in trenerski štab, ki ji bomo poklonili objem in pokazali, kako ponosni smo nanjo.«