Zgolj zahvala za Protego ne bo dovolj

1. SNL: po zmagi nogometašev Olimpije v derbiju Ljubljanske kotline se je smejalo Ranku Stojiću.

Objavljeno
02. november 2016 00.36
Olimpija-Domžale Ljubljana 29.10.2016 [nogomet]
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Predsednik Olimpije Milan Mandarić je dal pooblastila športnega kadrovanja izbrancu in podpredsedniku Ranku Stojiću, nadaljnji status športnega direktorja Nenada Protege še ni znan. A nasmeh na obraze Ljubljančanov je v 15. kolu prve SNL vrnil hud spodrsljaj vijoličnih v Kidričevem.

Kar je bil za Maribor minulo sezono Zavrč, je zdaj Aluminij. Eno točko brez doseženega gola je iztržil v jesenskih ligaških tekmah s Kidričani, na vrhu lestvice je zdržal vsega teden. Začel ga je s točko prednosti, končal s točko zaostanka.

Izgubljeno vodstvo je narekovalo dogodke v zeleno-belem taboru. Vse se je sukalo okoli vrnitve spornega menedžerja Stojića in njegove dejanske vloge v klubu. Maske so padle po derbiju Ljubljanske kotline, ki ni navdušil zahtevnejših gledalcev, zaradi minimalne zmage v tekmi s tehnično slabo izvedbo obojih je zadovoljil privržence Olimpije. »Nad športno politiko bo bedel Stojić,« je bil jasen Mandarić. Podpredsednik kluba je v napoleonski drži in z veliko samozavesti zaznamoval svojo vrnitev v klub, s katerim se je razšel aprila. »Olimpijo moramo vrniti na vrh. Moramo gojiti napadalni nogomet. Želimo zmagovati s 5:0 ali 6:0 in biti privlačni. Iz dneva v dan moramo biti boljši,« je v soboto zvečer v Stožicah in še pred nedeljskim presenečenjem Aluminija »streljal« s sladkimi besedami novi-stari kadrovik. Odkar je znova prvi Mandarićev zaupnik, se je Olimpija uvrstila v polfinale in vrnila na vrh lestvice.

Olimpija je z nedeljskim darilom iz Kidričevega obrnila vlogo. Zdaj Maribor ni njena težava, pač pa ona Mariborova. Stojićev izziv je, kot se je izrazil, da Olimpija znova uveljavi svojo filozofijo.

»Maribor ni pobegnil, ker bi bil boljši ali bi predstavil kaj novega, pač pa zato, ker je Olimpiji ukradel to, kar je že imela – vizijo z mladimi,« si je Stojić privoščil tudi politiko večnega tekmeca izpod Kalvarije in svojega nasprotnika Zahovića, ki naj bi mu Protega ne bil kos. Če ima Olimpija strahovit potencial in potrebuje samo več stabilnosti, kot se je o moštvu izrazil Stojić, pa je neznan status dozdajšnjega glavnega kadrovika Protege.

O tem, ali je sploh imel ključno vlogo pri nekoliko slabši podobi prvaka v jesenskem delu sezone, je težko soditi. Protega je imel na voljo premalo časa, da bi lahko v mesecu, dveh dvignil raven delovanja kluba na športnem področju na vseh ravneh. Tudi zato, ker šampionska sezona ni bila le posledica načrtnega dela, pač pa spleta srečnih okoliščin, med katere so sodile tudi Mariborove številne zablode. Protega je tudi nasledil trenerja Rodolfa Vanolija in neprivlačen slog igre, s katerim je vznemirjal ljubljanske navijače. Namesto Italijana je v klub pripeljal željo večine v klubu in tudi nesojenega Stojićevega januarskega izbranca Luko Elsnerja, ki je zmagoval, toda podobe na igrišču še vedno ni polepšal. Hkrati se je Protega soočil z najšibkejšo točko Olimpije, njenim ustrojem mlajših kategorij. Začel ga je postavljati na noge. Zdi pa se, da v klubu in tudi med Mandarićevimi najtesnejšimi zaupniki ni užival dovolj podpore.

Mimogrede, prav Stojić je lansko poletje zagotavljal, da bo popolnoma prenovil način dela v mlajših kategorijah in prevetril trenerski kader, a je pozneje pozabil na svoje sladke obljube.

»V kakšni vlogi bo Protega, me ne zanima, moje misli so usmerjene v sobotno tekmo s Koprom,« je Mandarić dal vedeti, da se Protega ne bo več ukvarjal s članskim moštvom. Neuradno je Protega izrazil željo, da bi se rade volje povsem osredotočil organizacijskemu preoblikovanju delovanja mlajših kategorij, vprašanje pa je, ali ga v tej vlogi vidi(ta) predsednik in/ali podpredsednik. Na noben način se Manadarić ne bo mogel rešiti Protege zgolj z zahvalnimi besedami. Prej z zajetnejšo odpravnino.