Zidane: Nisem zmogel tega, kar zmore Ronaldo

Drevi prvi večer povratnih tekem v nogometni ligi prvakov, pod drobnogledom tekma v Madridu.

Objavljeno
07. marec 2016 19.50
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Ljubljana – Drevi bosta znana prva četrtfinalista lige prvakov, Real Madrid in Wolfsburg pa sta z nogo in pol že med udeleženci žreba, ki bo 18. marca ob Ženevskem jezeru. Največ oči navijačev bo usmerjenih v Madrid: večina pričakuje nov strelski šov Cristiana Ronalda, manjšina težave za Real pri prebijanju obrambe prerojene Romine zasedbe.

Navijači Reala izpostavljajo zmago nad Celto s 7:1 in štiri gole Cristiana Ronalda, ki je na lestvici strelcev španskega DP prehitel Luisa Suareza, izbranca Barcelone v boju za strelsko lovoriko »Pichichi« v tej sezoni. Urugvajcu prav nič ne pomaga altruizem Lionela Messija pri izvajanju najstrožjih kazni, Ronaldo namreč zabija gole kot po tekočem traku. Tudi Realov trener Zinedine Zidane je bil iskreno navdušen nad zadnjim šovom Portugalca z neugodno Celto, ki resda igra izjemno odprto in všečno, zato pušča več prostora v obrambi.

»Le malokdo je tako motiviran in ambiciozen kot on. Cristianova tehnika strela je edinstvena, doslej še nihče ni streljal tako močno s takšno lahkotnostjo. Ne vem, kako mu to uspeva. Z lahkoto zabije štiri gole v 25 minutah, tega jaz v svoji karieri nisem zmogel narediti,« je Zidane nizal hvalospeve svojemu najboljšemu igralcu, ki je v tej sezoni nanizal 27 golov v primeri division (Suarez 26, Messi 21) in 12 v ligi prvakov, posledično zaseda vrh lestvice strelcev v obeh tekmovanjih. Ronaldo naj bi tudi drevi igral v »konici« napada, ob njem pa povratnik Gareth Bale in Jese, saj je Karim Benzema poškodovan.

Nov strelski šov velemojstra Ronalda je vselej ena od realnih možnosti. Toda, pozor: Portugalčevi kritiki radi izpostavijo dejstvo, da je sloviti CR7 kljub 39 doseženim golom v tej sezoni odpovedal v večini tekem z najmočnejšimi tekmeci. Kljub 12 golom v ligi prvakov je ostala njegova statistika prazna v obeh derbijih skupine A s Parižani, v španskem prvenstvu pa med 26 njegovimi goli ni nobenega proti Barceloni, Atleticu, Valencii, Villarrealu in Sevilli. Zato pa je Ronaldo osemkrat matiral vratarja Espanyola (5, 3) in petkrat načel mrežo Celte (1, 4) ...

Bomo videli, kako uspešen bo nocoj proti napadalni zasedbi Rome, v kateri naj bi prevladovali tekaško usmerjeni nogometaši. Na prvi tekmi v Rimu ga ni bilo veliko videti, lokalni zvezdnik Alessandro Florenzi ga je kar dobro ustavil, toda CR7 je bil na Olimpicu vendarle učinkovit, to pa je seveda edino, kar šteje.

Eno od vprašanj pred derbijem današnjega večera bi bilo lahko prav naslednje: mar Rimljani premorejo hitrega, agresivnega in premetenega igralca, ki bi ustavil 31-letnega Portugalca na njegovem štadionu?

Roma je po vrnitvi trenerja Luciana Spallettija strnila svoje vrste, njeni igralci so opazno bolj motivirani. Ali bo to dovolj za uspešen večer, ki bi ga pričarali gostom izidi 0:2 (podaljšek), 0:3, 1:3, 2:4, ...? To se ne zdi posebej realno, Rimljani so ob zadnjem obisku Španije odšli domov na ščitu, potem ko jih je novembra razbila Barcelona s 6:1.

»Prav vsak je premagljiv, če izbereš pravo taktiko, če najdeš pravo ravnovesje igralcev in če verjameš v svoj načrt. Vem, kakšno je naše izhodišče, zato si ne delam utvare. Toda naši fantje garajo na treningih, odrekajo se normalnemu življenju in premorejo zmagovalno miselnost. Nimamo druge izbire, kot da poskušamo zmagati in presenetiti favorita,« je razkril filozofijo Romine družine trener Spalletti, ki je v zadnjih dneh izustil kopico izbranih besed na račun kapetana Francesca Tottija. Rimljani so očitno zakopali bojno sekiro, Spalletti, predsednik Pallotta in živa rimska legenda pa spet veslajo v istem čolnu.

Bomo videli, ali bo Spalletti uresničil napovedi in se odločil za ofenzivno enajsterico (4-2-3-1), v kateri bi trem hitronogim napadalcem (Salah-Perotti-Shaarawy) dodal »sidraša« Edina Džeka. Roma je namreč v petek zmlela Iličićevo Fiorentino s svojo najboljšo igro v tej sezoni, toda brez pomoči 193 cm visokega Bošnjaka.