Zidane računa tudi na Benzemaja in Ronalda

Polfinale nogometne lige prvakov bosta danes (20.45) odprla Manchester City in Real Madrid.

Objavljeno
25. april 2016 23.29
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Ljubljana – Drevi bodo odprli predzadnje dejanje lige prvakov v sezoni 2015/16, ki bi moralo biti po meri najzahtevnejših navijačev in analitikov. Če so se klubi doslej morda borili z »zračnimi puškami«, bosta Manchester City in Real nocoj gotovo uporabljala tudi »težkega Gustava«. Na mizi bo namreč največ – nastop v finalu, ki bo 28. maja v Milanu.

Težko je določiti favorita v angleško-španskem dvoboju nogometnih bogatašev, četudi stavne hiše z veliko verjetnostjo napovedujejo ples »belih baletnikov« v milanski nogometni Scali. Real naj bi bil namreč po mnenju stavničarjev (gre za razmerje kvot 1,35 : 3,15) z nogo in pol v finalu na štadionu San Siro.

Bomo videli, ali se bo to uresničilo. Izkušnje, tradicija, nogometno znanje in igralska zasedba so gotovo na strani Madridčanov, Angleže, ki po znanju ne zaostajajo veliko, bi lahko krasil večji motiv. Najbolj motiviran bo zanesljivo čilski trener Manuel Pellegrini, ki se mu je Realov predsednik Florentino Perez odpovedal po pičli sezoni sodelovanja, četudi so Ronaldo in drugi zveneči asi šele prišli v klub in jih je tedaj uglasil prav Pellegrini. Ta je včeraj vnovič zanikal, da ga žene naprej domnevni motiv po maščevanju.

»Nisem obremenjen ne z Realom, ne s Perezom in ne z Ronaldom. Igrali bomo dve nogometni tekmi in nič drugega. Seveda pa želimo napredovati v finale. Vem, kako ustaviti tudi Cristiana, če me sprašujete o njem. Na klopi Villarreala sem se štirikrat meril z Manchester Unitedom, ko je zanj igral Ronaldo, in prav vse tekme so se končale z izidom 0:0! Vem, kako ustaviti Portugalca,« je Pellegrini združil odgovor na številna provokativna vprašanja angleških in španskih novinarjev.

In ne le Čilenec, tudi drugi verjamejo, da bo eden najboljših nogometašev v več kot 150-letni zgodovini nogometne igre nocoj res pritekel na zelenico mestnega štadiona v Manchestru, ki ga je dobro spoznal v šestletnem obdobju igranja za veliko uspešnejši klub iz mesta, United (2003–09). Tudi Pellegrinijev kolega z Realove klopi Zinedine Zidane je sinoči potrdil, da računa na nastop svoje udarne napadalne trojice BBC – Karim Benzema, Gareth Bale in Cristiano Ronaldo, četudi so imeli prav vsi trije v zadnjem času težave s poškodbami. Eden od španskih novinarjev je možnosti za njihov nastop ocenil z odstotki: Bale 95 %, Ronaldo 85 % in Benzema 55 %. Če slednji ne bi bil nared, naj bi ga zamenjal 24-letni španski krilni napadalec Lucas Vazquez.

Ne glede na imena zvezdnikov, ki bodo pritekli pred 53.000 navijačev v Manchestru, bo šlo za tekmo najvišje kakovostne ravni, kar je napovedal tudi Bale, ta čas morda najbolj razigrani del trojčka BBC. »Liga prvakov je Realov osnovni cilj v sleherni sezoni, pomeni nam daleč največ. To je prava stvar. Tudi med navijači v Madridu hitro začutiš 'evropsko' vzdušje, ko gre za ligo prvakov, in podobno ozračje pričakujem tudi v Angliji,« je prepričan 26-letni Valižan.

Kaj pričakovati od »prvega polčasa« dvoboja klubov, ki sta letos že opravila z močnimi tekmeci? ManCity je izločil Chelsea in PSG, Real pa Romo in Wolfsburg. Zdi se, da so imeli bolj trnovo pot Angleži, ki bodo lovili svoj prvi nastop v finalu kateregakoli evropskega tekmovanja po 45 letih! Zanimivo bo spremljati, kako se bo obramba gostiteljev soočila s trizobim napadom gostov. Slednji so napovedali, da bodo poskušali zabiti najmanj en gol že nocoj. To bo pravšnji večer za nogometne sladokusce, ki bodo pričakovali kaj več tudi od prvih domačih adutov – Sergia Agüera, ki je bil nekoč blizu Reala, in Kevina de Bruyna.