Zidanov klan: Zizou in štirje potomci

Real Madrid vzgaja Zinedina Zidana, ki vodi Castillo, Realovo moštvo B, in njegove štiri sinove.

Objavljeno
29. marec 2015 00.30
G. N., šport
G. N., šport
V vratih Zidane, v zvezni vrsti Zidani, na trenerski klopi Zidane. To bi lahko bil Real Madrid prihodnosti. V madridskem klubu se ta čas nogometno kali pet Zidanov, najslavnejši med njimi je Zinedine. Nekdaj najboljši nogometaš se uči trenerskega posla, njegovi štirje sinovi Enzo, Luca, Theo in Elyaz so člani mlajših klubskih kategorij.

Predsednik najslavnejšega kraljevskega kluba na svetu Florenitno Perez se je že davno odločil, da bo nekoč na klopi prvega moštva sedel Francoz alžirskega porekla, ki je ta trenutek še najbolj Španec. Od prestopa k Realu, leta 2001, ima Zinedine stalno prebivališče v španski prestolnici, saj je njegova soproga Veronique Fernandez, ki jo je spoznal v Cannesu, po rodu Španka.

Zizou je vdan in predan Realu. Trenerskega izziva se je lotil z vso resnostjo, nemara celo večjo kot nekoč igralskega, za katerega je imel izjemen talent. Njegova trenerska osebnost se oblikuje od leta 2010, ko ga je Perez »prilepil« Joseju Mourinhu z namenom, da bi imel slednji ob sebi kot svetovalca prav bivšega igralca najvišjega ugleda. Zdi se, da bo na trenerski stolček sedel pripravljen, kot še nihče doslej. Začel je kot Mourinhov svetovalec, nadaljeval kot športni direktor, lansko leto je postal trener Realovega drugega moštva Castille, ki tekmuje v 3. španski ligi. Oviro mu je sicer pri tem postavil španski izobraževalni center za nogometne trenerje (CENAFE). Ker namreč še ni imel ustrezne licence za samostojno vodenje, je bil uradno zgolj pomočnik.

»Ta hierarhija obstaja le na papirju. Resnica je nasprotna. Trener je Zidane,« je dejal celo predsednik CENAFE Miguel Galan. Real tega ni zanikal, toda v »hierarhiji« ni prišlo do zasuka. Je pa Zidane še pospešil svoj izobraževalni proces in enega od vrhuncev doživel minuli teden. V svoj curiculum vitae je dodal tudi tridnevno spremljanje trenerskega dela Pepa Guardiole pri Bayernu. Ob njem so bili tudi drugi nekdanji »tricolori«, kot so Claude Makalele, Willy Sagnol, Bernard Diomede ... Tudi ta obisk nekdanjega hudega Realovega tekmeca iz tabora Barcelone je sodil v oblikovanje Zidanove trenerske podobe. S tem je Zidane še dopolnil seznam prvovrstnih trenerjev, s katerimi je sodeloval na igrišču ali za »šolsko mizo«. Na njem so Marcelo Lippi, Vicente del Bosque, Jose Mourinho, Carlo Ancelotti (Zidane je igral pod njegovo taktirko pri Juventusu), Marcelo Bielsa.

Zidane je – še preden je stopil v trenerske čevlje – priznal, da bi bila vrhunec njegovega nogometnega udejstvovanja vloga selektorja Francije. Še prej bo dobil priložnost pri Realu. Bržčas takrat, ko bo Ancelloti presodil, da ima dovolj ali da je napočil trenutek za Zidanovo samostojno pot.

Ali bo v tem primeru z njim v Realovem prvem moštvu še kdo od četverice mlajših »Zizoujev«, pa je za zdaj tudi zanj neznanka. Najstarejši Enzo (ime je dobil po urugvajskemu zvezdniku Francescoliju) je v torek dopolnil 20 let in je član tretjega Realovega moštva (C). Občasno je tudi član moštva B (Castilla). Po stasu in načinu igre je podoben očetu. Da jabolko lahko pade tudi daleč od drevesa, potrjuje drugi najstarejši sin, 16-letni Luca. Čeprav je bil oče izjemen zvezni igralec, se je odločil, da bo vratar. Kaže, da se ni zmotil, velja namreč za najbolj nadarjenega med brati in je v svoji starostni kategoriji med najboljšimi na svetu. Je tudi član francoske reprezentance do 17 let. Najmlajša, 12-letni Theo in 10-letni Elyaz, sta še premlada, da bi ju uvrščali na vrednostne sezname, a sta šla po očetovih stopinjah. V svojih selekcijah sta zvezna igralca.