Zlati pokal: Dempsey spet junak, ZDA v polfinalu z Jamajko

Na četrtfinalni tekmi prvenstva Severne in Srednje Amerike ter Karibov so Američani ugnali Kubo s 6:0, Jamajka pa Haiti z 1:0.

Objavljeno
19. julij 2015 09.02
SOCCER/
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Baltimore - Na nogometnem prvenstvu Severne in Srednje Amerike ter Karibor (Concacaf) je že znan prvi polfinalni par. Po pričakovanjih se je skozi četrtfinale zlatega pokala prebila gostiteljica reprezentanca Združenih držav Amerike, ki je s 6:0 premagala Kubo. Drugo polfinalistka je Jamajka, ki je bila v drugem četrtfinalnem obračunu z 1:0 boljša od Haitiija.

ZDA so ob visoki zmagi znova slavile velikega junaka, Clinta Dempseyja, ki je poskrbel za kar polovico šesterčka golov in dosegel svoj prvi »hat-trick« na mednarodnih tekmovanjih. Nekdanji napadalec Fulhama je za vodstvo poskrbel že v četrti minuti tekme, nato uspešno ustrelil z 11 metrov v 64. minuti, v 78. pa dodal še eno mojstrovino, s katero je tudi postavil piko na i končni zmagi za ZDA. S šestimi goli je 32-letni Dempsey tudi najboljši strelec turnirja, ob njem so bili uspešni še Gyasi Zardes (14.), Aron Johannsson (32.) in Omar Gonzalez (45.).

»Občutek je dober, že sem trojčke dosegal v klubskih dresih, a še nikdar v reprezentančnem. Srečen sem, a se zavedam, da ne bi mogel žoge spraviti v gol brez svojih soigralcev. Vedno želiš doseči čim več golov. A najbolj pomembno je, da ekipa pride do zmage,« je ameriški junak povedal po tekmi med državama z dolgoletnimi političnimi nasprotji. Na štadionu NFL moštva Baltimore Ravens si jo je ogledalo 37.994 ljudi.

V polfinalu se bodo varovanci nemškega strokovnjaka Jürgena Klinsmanna pomerili z Jamajko, ki jo vodi njegov rojak Winfried Schäfer. »Težko bo, zavedamo se, da v tem dvoboju nismo favoriti,« je dejal selektor Jamajke po zmagi nad Haitijem. Tekmo je že v sedmi minuti odločil Giles Barnes.

V noči na ponedeljek po slovenskem času bodo igrali še Mehika in Kostarika ter Panama in Trinidad in Tobago.