Zmanjkalo le za pet minut moči

Slovenci so na povratni tekmi dodatnih kvalifikacij za SP dolgo mučili Špance, na koncu pa izgubili z 1:5.

Objavljeno
13. april 2016 03.05
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec

Melilla – Vse do 35. minute je slovenska reprezentanca v rokah držala vstopnico za svetovno prvenstvo. Proti Španiji, najboljši reprezentanci na svetu, je pustila srce na igrišču. Končni rezultat ne kaže realne slike, saj je bila Slovenija blizu veliki senzaciji.

Dodaten impulz je slovenska reprezentanca dobila, ko je postalo jasno, da bo zaigral tudi kapetan Igor Osredkar. Še dan pred tekmo je najboljši slovenski igralec dejal, da skoraj ni možnosti za njegov nastop, a je stisnil zobe. »Ne predstavljam si, kako bi lahko brez njega odigrali tako tekmo. Še posebej, ker v vsakem primeru manjkata dva, ki spadata med najboljše,« je pred tekmo govoril slovenski selektor Andrej Dobovičnik. Kapetan Osredkar je uslišal selektorjeve želje. Tvegal je poslabšanje poškodbe kolena in pristal v začetni postavi.

Največ pozornosti je požel Kristjan Čujec. Španski poznavalci dvoranskega nogometa se ga dobro spomnijo, ko je leta 2011 kot prvi Slovenec zaigral v elitni španski ligi. Najprej za Cajo Segovio in nato še za Ribero Navarro. Prav Čujec je bil tisti v slovenskem taboru, ki je ves čas poudarjal, da Slovenci lahko nekaj iztržijo tudi proti Španiji. Izpostavil je, da so evropski prvaki absolutni favoriti, ki pa ne prihajajo z drugega planeta.

Dvorana v Melilli je bila povsem polna. Ker gre za špansko mesto na afriški celini, ki ga obdaja Maroko, ljudje še toliko bolj čutijo pripadnost Španiji. Nekaj pristašev so imeli tudi Slovenci. Reprezentanco so spremljali član slovenske nogometne zveze Vlado Močnik in še štirje slovenski navijači – nekdanji selektor Slovenije Dušan Razboršek in nekdanji trener Litije Andrej Vrhovec skupaj s sinovoma.

V španski začetni postavi so bili kar trije novi nogometaši v primerjavi s prvo tekmo v Mariboru. Obrestovalo se jim je, saj so prevzeli vodstvo že v tretji minuti in izničili slovensko prednost. Slehernik je pričakoval, da so bo pričel slovenski potop, toda Slovenci so se vrnili štiri minute kasneje. Rezultat je izenačil Anže Širok, kar je Špance povsem zmedlo. Imeli so sicer več priložnosti (skupno kar 44), toda opazna je bila nervoza v njihovi igri. Tudi Slovenci so imeli nekaj nevarnih akcij, zadeli so celo vratnico. Popustili so šele v zaključku tekme. Španci so izkoristili daljšo klop in izkušnje, zato so v zadnjih petih minutah s tremi goli prišli do uvrstitve na svetovno prvenstvo.

Dodatne kvalifikacije za SP

Španija - Slovenija 5:1 (1:1) /0:1/

(Campos 3., 35., Ortiz 24., Miguelin 40., Aicardo 40.; Širok 6.)