Lancea Armstronga je v filmu upodobil s pomočjo dopinga

Prihaja film o Lanceu Armstrongu. Ben Foster, ki ga upodablja, je priznal, da je tudi sam jemal prepovedana poživila.

Objavljeno
16. september 2015 12.16
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Toronto - The Program - film o padlem velikanu Lanceu Armstrongu - že po uvodnem predvajanju na mednarodnem filmskem festivalu v Torontu dviga veliko prahu. Človek, ki je nekdanjega kolesarskega asa upodobil, ameriški igralec Ben Foster, je v intervjuju priznal, da je tudi sam jemal prepovedana poživila.

Foster se je za »dopinški prekršek« odločil v želji, da se čim bolj vživi v vlogo Armstronga, poroča portal cyclingnews.com. Nedovoljene substance je vseskozi jemal pod nadzorom zdravnika. »Bolj kot sem raziskoval, bolj kot sem se poglobil, več sem hotel vedeti. To je kompleksna zgodba, kompleksen svet. Doping je vzrok, zakaj je Lance Armstrong zmagal, je pa tudi oblikoval takratno kulturo, to je izoblikovalo tudi njega. Želel sem razumeti - na osebni ravni -, kakšna je ta izkušnja,« je dejal Foster. Ta je znan kot igralec, ki se poglobi v svoje vloge, kar je v tem primeru nedvomno potrdil.

»Ugotovil sem, da poživila delujejo. Lahko kar nadaljuješ in nadaljuješ. Opustiti jih, to je težji del. Tu nastopijo zdravstvene skrbi. Potreboval sem nekaj časa,« je pridobljeno izkušnjo opisal priznani igralec.

Način, kako se je snemanja lotil 34-letnik, pa je naletel na mešane odzive. Emma O'Reilly, ena od najtesnejših članic Armstrongove ekipe, ki je bila med prvimi, ki je razkrila Američanovo početje, je bila denimo ogorčena. »Resno? Se kdo smeji? Moje življenje je bilo pekel vsa ta leta, da smo očistili šport, ki ga ljubimo, zdaj pa je OK za Bena Fosterja, da se dopingira, da je lahko kot Lance Armstrong? To ni ironija, to je nespoštovanje,« je na twitterju zapisala O'Reillyjeva.

Kako dobro je uspelo Fosterju, tudi s pomočjo prepovedanih substanc, upodobiti Armstronga si lahko za pokušino ogledate na spodaj priloženem posnetku.