Rusija: v letalski nesreči umrla skoraj vsa hokejska ekipa

Letalo Jak-42 se je zrušilo nekaj minut po vzletu z letališča. Umrlo je vsaj 43 potnikov, med temi skoraj vsi člani hokejske ekipe Lokomotiv Jaroslav.

Objavljeno
07. september 2011 15.52
Posodobljeno
07. september 2011 15.52
D. O., Mo. B., Delo.si
D. O., Mo. B., Delo.si

Moskva - Rusko potniško letalo tipa Jak-42 s člani hokejske ekipe Lokomotiv je strmoglavilo nemudoma po vzletu in se v mestu Jaroslav, okoli 250 kilometrov od Moskve, zrušilo v Volgo. Po besedah enega od očividcev je letalu zmanjkalo vzletne steze, zato je zadelo v varovalno ograjo in oplazilo anteno. Kmalu so ga zajeli ognjeni zublji. »Letalo je v zraku zanašalo, jasno je bilo, da je nekaj narobe,« pa je povedala prebivalka Jaroslava in dodala: »Zrušilo se je za drevesi, slišali smo glasen pok, nato pa se je izza krošenj začel dvigovati dim.«

Po poročanju Rie Novosti je imelo manjše potniško letalo na krovu 45 potnikov. Po zadnjih podatkih sta nesrečo preživela le dva človeka.

Hokejsko moštvo Lokomativ je bilo namenjeno v Minsk, kjer bi moralo odigrati prvo  tekmo Kontinentalne hokejske lige (KHL) proti ekipi Minsk Dinamo. Gre za tekmovanje, kjer se med seboj merijo moštva iz držav nekdanje Sovjetske zveze. Današnjo tekmo so že odpovedali, predsednik ruske hokejske zveze Vladislav Tretiak pa je povedal, da hokej v Jaroslavu ne bo zamrl. »Ohranjali ga bomo v spomin ljudi, ki so umrli v nesreči,« je povedal. Tudi predsednik mednarodne hokejske zveze Rene Fasel je današnji dan označil za najbolj črni v zgodovini hokeja. »To je tragična nesreča za vso svetovno hokejsko skupnost,« je povedal.

Večina ubitih je bila državljanov Rusije, ekipo pa so sestavljali tudi igralci iz Švedske, Poljske, Ukrajine, Češke, Nemčije, Belorusije in Latvije. Nekateri med njimi so bili tudi nekdanji igralci lige NHL, med njimi Pavol Demitra, Josef Vasicek in Ruslan Salei, življenje pa je v nesreči izgubil tudi švedski vratar Liv Stefan.

Sožalje svojcem ubitih je že izrekel ruski predsednik Dmitrij Medvedjev, ki bi se moral danes udeležiti političnega foruma v Jaroslavu. Njegov tiskovni predstavnik je povedal, da bo predsednik kraj nesreče obiskal v četrtek.

Letalske nesreče so sicer v Rusiji pogoste, saj je flota zastarela in dotrajana, a je bilo letalo, ki je strmoglavilo danes, relativno novo.  Zadnja večja letalska nesreča je Rusijo pretresla junija, ko je v mestu Petrozavodski strmoglavilo letalo Tu-134. Umrlo je 47 potnikov, pristojne službe pa so krivdo za nesrečo pripisale pilotu.