Bolt in Gatlin v še enem velikem obračunu dobrega proti slabemu

Atletika: Jamajčan na svojih zadnjih igrah po tretji zlati trojček na 100 in 200 m ter s štafeto 4x100 metrov.

Objavljeno
12. avgust 2016 17.37
Saša Verčič
Saša Verčič
Rio de Janeiro – Potem ko je olimpijski oder zapustil najuspešnejši športnik v zgodovini iger, plavalec Michael Phelps, nanj še zadnjič stopa druga legenda OI, atlet Usain Bolt. Jamajčan bo skušal po Pekingu in Londonu še tretjič vpisati stoodstoten izkupiček – zmage na 100 in 200 m ter s štafeto 4x100 metrov. Veliki finalni obračun na »stotki« bo že tretji dan atletskih bojev.

V ponedeljkovih jutranjih urah po srednjeevropskem času (3.25) bo eden od vrhuncev iger v Riu, v katerem naj bi Jamajčan, ki še nikdar ni padel na dopinški kontroli, spet opravil z velikim tekmecem in že dvakratnim dopinškim grešnikom Justinom Gatlinom. Zaradi zadnjih dogajanj, ki so z iger odnesla vse ruske atlete z izjemo skakalke v daljino Darje Klišine, ki živi in trenira na Floridi, se zdi Boltova zmaga dobrega nad slabim še toliko bolj nujna, kot je bila lanska na SP v Ptičjem gnezdu. Jamjačanov šov bi po več kot enoletni kalvariji, ki je atletiko pahnila tako nizko, kot ni bila že dolgo, prišel kot naročen.

Po nov rekord

Izhodišče je zelo podobno, kot je bilo lani, ko je Gatlin v Peking prišel z boljšima časoma kot Bolt, a slednji je na stezi nato stvari postavil na svoje mesto, zmagal na 100 in 200 m ter za konec še s štafeto 4x100 m. Enak načrt ima jamjaška strela tudi v Riu, kar bi ji prineslo neprecenljivo nagrado – zgodovinski trojni trojček. »V vseh teh letih se še niso naučili, da bolj ko govorijo, bolj si jih želim premagati,« o ameriških tekmecih pravi Bolt, ki je imel tudi letos težave s poškodbami, zaradi katerih ni mogel dokončati niti jamajških kvalifikacij za OI, a to se v Riu naj ne bi poznalo. Pa četudi je na 200 metrov v tej sezoni tekel zgolj enkrat, 22. julija v Londonu, kjer se je s časom 19,89 zavihtel na 5. mesto letošnje lestvice. Njegov trener Glen Mills je ocenil, da je bila to ena njegovih najslabših tekem v karieri, kljub temu velika želja ostaja tek pod 19 sekundami (njegov svetovni rekord s SP v Berlinu 2009 je 19,19).

»Zares, zares, zares si želim to. Do cilja vedno vodi trnova pot, a nikoli nikomur ne dovolim, da mi reče, da ne bom zmogel,« je ponovil 29-letnik, ki prav veliko priložnosti za to ne bo imel več, če se bo res poslovil po svetovnem prvenstvu prihodnje leto v Londonu. »To so gotovo moje zadnje igre. Dosegel sem dovolj, znova in znova sem se dokazal sebi, dovolj je bilo,« je bil jasen Bolt na novinarski konferenci. Ta je potekala v njegovem slogu. Bila je izjemno dobro obiskana, kjer ni zgolj odgovarjal na vprašanja, ampak so tudi izkazovali navdušenje nad jamajškim asom, stregli so s koktejli, na koncu pa je Bolt z odra odplesal skupaj z mičnimi plesalkami sambe. Zdaj je čas, da šov preseli na atletske steze, 1. krog tekmovanja na 100 metrov je na sporedu že danes, polfinale in finale pa jutri po lokalnem času. Na 200 metrov se prve tekme začnejo v torek, polfinale je v sredo (po lokalnem času), finale pa v četrtek, medtem ko so finalni nastopi štafet na 4x100 metrov v petek.

Čas za atletsko zabavo

Bolt olimpijskega finala še nikdar ni izgubil in če konec tedna ne bo zanj spet 3:0 v dvoboju z največjim tekmecem Gatlinom, bi bilo to veliko presenečenje. Če bi zmagal Američan, pa bi bil gotovo deležen vsesplošnega zgražanja. »Odslužil sem svojo kazen, trdo sem delal, da sem se vrnil z ničle, ko nisem imel ničesar. Ne razumem, sistem deluje, mislim pa, da bi morali ljudje opraviti s tem, da hočejo biti sodnik, porota in rabelj hkrati, ter pustili sistemu, da opravi svoje delo,« nagovarja atletske navdušence Gatlin. Mimogrede, odkar je odslužil kazni, je hitrejši kot kdajkoli, lani je tako na 100 kot 200 m postavil osebna rekorda. Sebe in Bolta primerja s Kobejem Bryantom in LeBronom Jamesa ali pa Lionelom Messijem in Cristianom Ronaldom. »Ko pomislite na atletiko, pomislite na Gatlina in Bolta. Midva sva zabavljača, midva sva prava tekmeca.« Naj se torej atletska zabava v Riu začne.