Danes o usodi ruskih paraolimpijcev

Mednarodno športno razsodišče (CAS) bo obravnavalo rusko pritožbo na izključitev vseh njenih športnikov z iger.

Objavljeno
23. avgust 2016 08.10
PARALYMPICS-2016-RUS-SWIMMING
J. P.
J. P.

Moskva - Odločitev o tem, ali bodo ruski športniki invalidi smeli nastopiti na septembrskih paraolimpijskih igrah v Riu, bo predvidoma padla danes, ko bo Mednarodno športno arbitražno razsodišče (CAS) v Lozani obravnavalo rusko pritožbo na izključitev vseh njenih športnikov z iger. Odločitev CAS bo dokončna in je ne bo mogoče več spremeniti, je pojasnil podpredsednik ruskega paraolimpijskega komiteja Pavel Rožkov.

Tamkajšnji športniki invalidi so v nasprotju z ruskimi olimpijci, za katere je na pravkar končanih igrah v Riu Mednarodni olimpijski komite (MOK) odločitve o prepovedih prestavil na pleča posameznih mednarodnih zvez, dobili vsesplošno prepoved nastopanja. Zaradi vpletenosti v razvpiti dopinški škandal je takšne sanckije izrekel Mednarodni paraolimpijski komite (IPC) 7. avgusta, minuli ponedeljek pa je ruski paraolimpijski komite vložil pritožbo na CAS.

IPC je pri odločanju upošteval McLarnovo poročilo, v katerem je Svetovna protidopinška agencija (WADA) razkrila sistematično zlorabo dopinga med predlanskimi olimpijskimi igrami v Sočiju, pri tem pa so preiskovalci obremenili tudi ruske paraolimpijce. IPC se je za skrajni korak odločil, ker Rusija ni mogla izpolniti njegovih zahtev glede boja proti dopingu, pred izrekom kazni pa je ruskemu komiteju omogočil obrambo in predstavitev svoje plati zgodbe. Nato je izvršni odbor IPC na glasovanju soglasno potrdil sankcije oziroma izključitev.