Francoski imperij padel, Danci na Olimpu

Skandinavci so desetim kolajnam z EP in SP dodali prvo olimpijsko – Mikkel Hansen zasenčil Nikolo Karabatića.

Objavljeno
22. avgust 2016 09.45
Peter Zalokar, poročevalec
Peter Zalokar, poročevalec
Rio de Janeiro – Vse travme zaradi izgubljenih finalov v preteklih letih so v hipu preboleli danski rokometaši in na najpomembnejši tekmi karier osvojili zlato olimpijsko kolajno, ob tem pa po izidu 28:26 končali vladavino francoskih »Les Experts«. Nikola Karabatić je bil tragični junak, njegov soigralec iz Pariza Mikkel Hansen pa zvezda večera v Areni do Futuro.

Dancev, slovenskih rabljev v četrtfinalu, se je prijel sloves poražencev finalnih tekem. Na SP v Španiji so izgubili proti gostiteljem z 19:35, še bolj boleč je bil poraz v finalu domačega EP 2014, ko so jih Francozi pred 14.000 navijači razbili z 41:32. Maščevanje je bilo popolno. Danci, dvakratni evropski prvaki (2008, 2012) in trikrat srebrni na SP, so osvojili sploh prvo kolajno na olimpijskih igrah, in to kar zlato.

Francozi, ki so Dance premagali v zadnjem kolu skupinskega dela s 33:30, so si obetali, da jim bo po zmagah na OI v Pekingu in Londonu uspel sanjski trojček, pa so se morali obrisati pod nosom. Tolažbo bodo iskali januarja na domačem mondialu, ki naj bi bil labodji spev rodu z Nikolo Karabatićem, Thierryjem Omeyerjem, Lucom Abalojem in Danielom Narcissom. Ujela so jih leta. Karabatić, ki je imel ves turnir ključno vlogo v napadu in obrambi, ni mogel rešiti francoske barke, ki se je v polfinalu komaj izognila nemški čeri in se po zaslugi zadetka Narcissa srečno prebila v finale. V njem so imeli Francozi večji del prvega polčasa pobudo, toda še pred odmorom so Danci, pri katerih je Hansen že zabil sedem golov, potek tekme zasukali, na začetku drugega polčasa pa prvič ušli za tri.

Da se Francozi tokrat ne bodo izvlekli, je nakazal Abalo, ki je iz lepega položaja zgrešil vrata. Za tem je izvrstni organizator igre Morten Olsen zabil za 26:21 in tekma se je manj kot deset minut pred koncem zdela že skoraj odločena. Takrat pa se je v dansko vrsto le zajedel kanček dvoma, roke so zadrhtele in Francozi so začutili priložnost. Nikola Karabatić je iz sebe iztisnil še zadnje atome moči in po delnem rezultatu 4:0 razliko znižal na minimum. Francoski navijači so verjeli v čudovit konec pravljice, toda prav prvi zvezdnik je bil tisti, ki ga ni mogel spisati. Potem ko je Lasse Svan zadel za 27:26, mu je Rene Toft Hansen kar iz rok iztrgal žogo, nakar je v naslednjem napadu storil še korake in vrnitve ni bilo več.

Veselje danskih navijačev je bilo nepopisno, urok je končno premagan. Ne preveč priljubljeni selektor, Islandec Gudmundur Gudmundsson, ki so mu napovedovali izgubo službe, če v četrtfinalu ne bi preskočil Slovenije, je čez noč postal veliki junak. Srebru z Islandijo iz Pekinga je dodal še najžlahtnejše odličje. Hansen, na koncu je zbral osem golov, pa je dokončno stopil v hram največjih rokometašev svojega časa. Še zdaleč pa ni rekel zadnje, star je šele 28 let.

Francozi, pri katerih je selektor Claude Onesta ves čas turnirja sedel na klopi, tekme pa vodil pomočnik Didier Dinart, so izgubili prvi finale po letu 1993, od takrat pa na velikih tekmovanjih zbrali kar deset zlatih kolajn. Do zadoščenja po nesrečnem porazu v polfinalu, v katerem so nadoknadili sedem golov zaostanka, so prišli tudi evropski prvaki iz Nemčije, ki so premagali Poljsko z 31:25 in osvojili četrto olimpijsko odličje, prvega po srebru v Atenah 2004.