Gatlin in Bolt z levo roko v polfinale

Dvakratni dopinški grešnik, ameriški šprinter Justin Gatlin, je bil z 10,01 najhitrejši v kvalifikacijah teka na 100 metrov.

Objavljeno
13. avgust 2016 20.12
ATHLETICS-OLY-2016-RIO
J. P.
J. P.

Rio de Janeiro - Jamajški atletski superzvezdnik Usain Bolt je lov na tretji zlati trojček na olimpijskih igrah začel pričakovano uspešno, saj ni imel v kvalifikacijah šprinta na 100 metrov niti najmanjših težav za preboj med 24 polfinalistov. S časom 10,07 je bil z naskokom najhitrejši v svoji skupini 7, prvi izzivalec, Jamajčan z bahrajnskim potnim listom Andrew Fisher, je za njim zaostal pet stotink.

Bolt je resda štartal dokaj neprepričljivo, nato pa si hitro zagotovil tolikšno zalogo, da je v zadnji četrtini proge zgolj še umirjeno nadzoroval dogajanje za svojim hrbtom. Skupaj je to zadostovalo za četrti čas kvalifikacij, hitrejši so bili Kanadčan Andre de Grasse (10,04), Ben Youssef Meïté s Slonokoščene obale (10,03) in zmagovalec, dvakratni dopinški grešnik in glavni Jamajčanov tekmec, Američan Justin Gatlin (10,01). Mesto med 24 polfinalisti, ki bodo v ponedeljek ob 2. uri po slovenskem času tekli v treh skupinah, si je zagotovilo zgolj pet Evropejcev.

Justin Gatlin je bil najhitrejši v kvalifikacijah. Foto: Martin Meissner/AP.