Slovenski nastopi v Riu: Kam lahko poseže Primož Roglič v kronometru?

Med udarnimi slovenskimi aduti danes v Riu v igri za visoka mesta še kajakaš Peter Kauzer in judoist Mihael Žgank.

Objavljeno
10. avgust 2016 10.04
OI
J. P.
J. P.

Rio de Janeiro - Današnji olimpijski dan v Riu bodo, že drugič, zaznamovali kolesarji, ki jih po cestni dirki čaka še 55-kilometrska vožnja na čas. Med zgolj 37 nastopajočimi bo tudi Slovenec Primož Roglič, član moštva LottoNL-Jumbo, ki se bo na progo podal kot 25., torej bo štartal ob 16.21 po slovenskem času. Prva dvajseterica bo začenjala v razmaku minute in pol, ostali pa minute.

Doslej so v kronometru naslov olimpijskega zmagovalca vpisali zgolj trije kolesarji. Dvakrat je s konkurenco opravil Rus Vjačeslav Jekimov, po enkrat pa Švicar Fabian Cancellara, ki bo nastopil tudi tokrat (s številko 33), in Britanec Bradley Wiggins, ki lovorike iz Londona ne bo branil. Za Cancellaro se bodo danes zvrstili ostali papirnati favoriti: Nemec Tony Martin, Belorus Vasilij Kirjenka, Nizozemec Tom Dumoulin in Britanec Chris Froome.

Pri dekletih se bo s 30-kilometrsko progo spopadlo 25 tekmovalk, Slovenk ne bo med njimi, bo pa nastopila članica zasedbe BTC City Ljubljana, Poljakinja Anna Plichta, ki bo ob 13.30 odprla preizkušnjo. Danes bodo sicer na delu tudi skakalci v vodo, ki bodo sinhrono nastopali na trimetrski deski, plavalci na 200 metrov prsno in plavalke na 4 x 200 metrov prosto, veslači(ce) v finalu dvojnega četverca, telovadci v mnogoboju, za kolajne bo šlo tudi med dvigalkami uteži do 69 kilogramov in dvigalci do 77 kilogramov. Na Deodoru se bodo strelci za odličja potegovali s pištolo na 50 metrov in v dvojnem trapu, sabljačice si bodo komplet kolajn razdelile v floretu, namiznoteniške igralke pa v posamični konkurenci.

Judoistke bodo šle na tatamije v kategoriji do 70 kilogramov, judoisti pa do 90 kilogramov, med njimi tudi Mihael Žgank. Plavalko Tjašo Vozel čaka predtekmovalni nastop na 200 metrov prsno, žensko štafeto (Anja Klinar, Janja Šegel, Tjaša Oder in Tjaša Pintar) pa na 4 x 200 metrov prosto. Dober veter bodo lovili jadralec Vasilij Žbogar v finnu ter Tina Mrak in Veronika Macarol v razredu 470, medtem ko kajakaša Petra Kauzerja čaka (vsaj) polfinalni nastop v slalomu na divjih vodah.