Le Balkanci pokazali, kaj je razburljiva tekma

Po četrtfinalnih porazih so se od košarkarskih reprezentanc poslovili Parker, Ginobili, Nocioni in Petrović.

Objavljeno
19. avgust 2016 02.22
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Rio de Janeiro – Četrtfinalni spored olimpijskega košarkarskega turnirja je obetal štiri izjemne spektakle, ponudil pa je tri povsem neizenačene predstave in šele za konec pravi moški balkanski dvoboj. Srbi se bodo po zmagi nad Hrvaško vnovič srečali z Avstralijo, v drugem polfinalu pa se bosta udarila finalista zadnjih dveh OI – ZDA in Španija.

Kot bi se v prvih treh četrtfinalnih tekmah favoriti dogovorili, so zmagali v razponu med 25 in 27 točkami. Malenkost bolj kot Francija in Litva jo je skupila Argentina, ki je proti ZDA ostala brez možnosti že pred polčasom. Motiv olimpijskih prvakov iz leta 2004 je bil sicer velik, vendar v zadnjem reprezentančnem nastopu 39-letnega Emanuela Ginobilija in poltretje leto mlajšega Andresa Nocionija jih je gnala zgolj želja. Vsi drugi dejavniki so bili na strani Američanov, ki so bržkone napovedali, da bodo v izločilnih dvobojih igrali veliko bolje kot v skupinskem delu tekmovanja, v katerem so se mučili z Avstralci, Srbi in Francozi. Vzpon jim bo prišel zelo prav, saj se bodo v polfinalu pomerili s Španci, ki običajno vedno najdejo dodatno prestavo v menjalniku, ko se približujejo delitvi kolajn.

Precej manj izkušenj s stopnjevanjem olimpijske forme imajo Srbi in Hrvati. Obe reprezentanci sta sicer že igrali v velikem finalu, toda odtlej je minilo že veliko časa. Hrvatom je podvig uspel ob prvem samostojnem nastopu leta 1992, ko so lahko računali na Dražena Petrovića, Tonija Kukoča, Dina Rađo in Stojka Vrankovića. Srbi pa so prišli na svoj račun štiri leta pozneje v Atlanti, ko so bili še združeni v ZR Jugoslavijo ter imeli v moštvu Dejana Bodirogo, Predraga Danilovića, Vladeta Divca, Žarka Paspalja, Zorana Savića, Željka Rebračo in Aleksandra Đorđevića, ki je selektor zdajšnjega rodu z Milošem Teodosićem na čelu. Srbi so pred koncem tretje četrtine vodili že s 66:52, Hrvati so se 19 sekund pred koncem približali na 79:80, a niso zmogli zmagovitega zasuka.

»Izgubili smo zaradi slabe igre v tretji četrtini in nekaterih sodniških odločitev v finišu,« je ocenil hrvaški selektor Aleksandar Petrović, ki po OI zapušča reprezentančno klop. Đorđević pa je poudaril, da uvrstitev v polfinale nikakor ne pomeni konca ambicij njegovih košarkarjev: »Imam pravico in obveznost, da se potegujemo za preboj v finale. Toda na naslednji dvoboj se bomo morali odlično psihično pripraviti.«

V predtekmovanju so Avstralci premagali Srbijo s 95:80, toda Đorđevićevi košarkarji so prepričani, da končni izid ne razkriva pravega razmerja moči. Zanj krivijo nerazumen padec v zadnji četrtini, ki so jo izgubili kar s 17:33, in zagotavljajo, da imajo potrebna orožja za dostojno revanšo. Prvaki Oceanije, ki so na SP 2014 zasedli komaj 12. mesto in med drugimi izgubili s Slovenijo, so letos zbrali močnejšo zasedbo s petimi aduti iz lige NBA, med katerimi sta prvi strelec moštva Patty Mills in center Andrew Bogut, ki na mundialu nista igrala. Proti evropskim podprvakom iz Litve so že pred polčasom vodili s 46:24, gladko dobili še eno od šestih tekem v Riu in se prvič po letu 2000 uvrstili med najboljšo četverico na OI. Takrat so jih v tekmi za tretje mesto v Sydneyju ugnali prav Litovci, ki so letos najbolj pogrešali boljšo igro Jonasa Valančiunasa. Torontov center je ob porazu z Avstralijo dosegel le šest točk in končal tekmovanje s povprečjem 6,7 točke.

Toliko bolj razpoložen je bil Nikola Mirotić, ki je Francozom natresel 23 točk, največ, odkar je prevzel vlogo legionarja španske izbrane vrste. S soigralci je na grenak način pokvaril zadnji reprezentančni nastop Tonyja Parkerja, ki se je pri 34 letih poslovil od reprezentančnega dresa. »Minulih 16 let je bilo neverjetnih in ne obžalujem niti ene sekunde, ki sem jo preživel s fanti. Toda na žalost je Španija tokrat igrala kot moj San Antonio v najboljših dneh, jaz pa sem bil na drugi strani igrišča,« je bil razočaran Parker, ki je bil s 14 točkami prvi strelec »Les Bleus«. Francozom ni pomagal niti zadržan nastop prvega španskega asa Pauja Gasola, ki je dosegel pičlih pet točk.