MOK bo odločitev o usodi ruskih športnikov sprejel v tednu dni

Mednarodni olimpijski komite ne bo hitel z odločitvijo o morebitnem suspenzu ruskih športnikov z OI v Riu.

Objavljeno
20. julij 2016 18.40
FILES-OLY-2014-CLOSING
M. Ž., STA
M. Ž., STA
Lozana - Mednarodni olimpijski komite (Mok) bo odločitev o tem, ali zaradi dopinškega škandala omadeževani ruski športniki lahko nastopijo na bližnjih olimpijskih igrah v Riu ali ne, sprejel najpozneje v enem tednu, je danes sporočila krovna športna organizacija.

Že v torek je Mok sporočil, da ne bo hitel z odločitvijo in bo najprej počakal na odločitev športnega razsodišča Cas v Lozani, ki bo v četrtek sporočilo, kako uspešni so bili s pritožbo ruski atleti.

Zdaj je jasno, da bo Mok za končno odločitev, ki bo verjetno najtežja v dosedanji karieri predsednika Thomasa Bacha, vzel še nekaj dodatnih dni.

V vsakem primeru pa bo odločitev zelo pozna, saj bo, če se bo Mok držal skrajnega roka, takrat do začetka iger manj kot deset dni. »Odločitev, povezano z nastopom ruskih športnikov, bomo sprejeli v roku enega tedna,« je dejala predstavnica Moka za stike z javnostmi Emmanuelle Moreau.

Mok je sicer že sprejel nekaj odločitev, povezanih z Rusijo in igrami: ministru za šport Vitaliju Mutku in drugim ruskim športnim uradnikom so prepovedali uradno obiskati igre oziroma jim ne bodo izdali akreditacij.

Svetovna protidopinška agencija Wada, ki je v poročilu Rusijo obtožila izvajanja dopinškega programa z državno podporo na zimskih OI v Sočiju 2014 ter na zadnjem atletskem in plavalnem svetovnem prvenstvu, ki ju je gostila Rusija, je Moku predlagala suspenz vseh ruskih športnikov.

Prvi bodo o svoji olimpijski usodi več vedeli atleti; krovna mednarodna zveza Iaaf jih je sicer suspendirala in jim ni dovolila nastopiti, vendar so se pritožili na Cas, ta odločitev o možnosti 68 ruskih atletov bo znana že v četrtek.