Mutko: Odstotek možnosti, da gredo ruski športniki v Rio

Rusi pričakujejo najhujšo odločitev, da bo iz olimpijskih iger izključena celotna ruska reprezentanca.

Objavljeno
23. julij 2016 21.15
APTOPIX Russian Doping
A. V., STA
A. V., STA

Moskva - Ruski minister za šport Vitalij Mutko je na novinarski konferenci v Moskvi dejal, da je le odstotek možnosti, da bi lahko ruski športniki nastopili na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. "Možnosti, da bi Mednarodni olimpijski komite (Mok) dovolil tekmovati ruskim športnikom na OI v Riu, niso višje od enega odstotka," je ocenil Mutko.

V Lozani bo v nedeljo izvršni odbor Moka obravnaval kolektivno izključitev Rusije z iger v Riu zaradi ponedeljkovega poročila o sistematičnem in državno vodenem dopingu v Rusiji. Mutko je v ruski prestolnici izpostavil, da pri odločanju Mok "ne bi smel sprejeti odločitev o kolektivni krivdi".

Kanadčan Richard McLaren je v ponedeljek obelodanil poročilo o preiskavi dopinga v Rusiji in nedvomno zapisal, da je doping v največji državi sveta načrtovan, dobro organiziran in celo voden s strani vladnih uradnikov in to ob pomoči vseh odgovornih služb, tudi tajne policije, ki so pomagali prikrivati pozitivne vzorce. V ospredju so bili vzorci z zimskih olimpijskih iger v Sočiju 2014, kjer naj bi si z nedovoljenimi poživili pomagalo 15 ruskih nosilcev medalj, a enako je bilo početje na zadnjem prvenstvu v atletiki in plavanju, ki ju je prav tako gostila Rusija.

V atletiki so nastop na OI dopustili le ruski skakalki v daljino Darji Klišini, ki se je pripravljala v ZDA, kjer živi zadnja tri leta. Mednarodno arbitražno razsodišče za šport v Lozani (Cas) je namreč 21. julija zavrnilo pritožbo 68 ruskih atletinj in atletov na prepoved nastopov na mednarodnih tekmovanjih in s tem tudi na OI v Riu. Tudi zaradi tega je Mutko tako skeptičen, ne glede na to, da se je v reševanje ruskega nastopa na OI vključil tamkajšnji državni vrh in napovedal ustanovitev neodvisne protidopinške agencije.

Ruski predsednik Vladimir Putin je 22. julija dejal, da v športu ni prostora za doping in pozval k ustanovitvi neodvisne komisije, ki bi jo sestavljali ruski in tuji strokovnjaki in ki bi se lotila reševanja dopinške afere, zaradi katere grozi tudi prepoved nastopa celotni ruski olimpijski reprezentanci v Riu. Putin je dodal, da morajo pri tem tesno sodelovati Mokom, Wado in mednarodnimi federacijami. Že v ponedeljek so odpustili nekaj oseb, ki so bile omenjene v McLarnovem poročilu.