Na nujno operacijo šele po vrnitvi iz Brazilije

Judo: Ana Velenšek upa, da bo njeno koleno danes, ko bo stopila na blazine arene Carioca, zdržalo.

Objavljeno
10. avgust 2016 19.23
Na sliki Anamari Klementina Velenšek.Trening judoistov, ki potujejo na olimpijske igre v Rio, Podčetrtek, 7. junija 2016 [judo,Podčetrtek,treningi,Anamari Klementina Velenšek]
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Ljubljana – Marjan Fabjan, ki je po Urški Žolnir v Londonu '12 predvčerajšnjim v Riu de Janeiru do naslova olimpijske prvakinje v judu popeljal tudi Tino Trstenjak, je še do začetka julija veliko stavil tudi na Ano Velenšek. Zanj je bila tihi adut za OI. A nato jima je na pripravah v Španiji račune prekrižala huda poškodba kolena.

Velenškova se je na zadnjem treningu v Castelldefelsu tako nesrečno zataknila z eno od Japonk, da si je pri tem strgala sprednjo stransko in notranjo križno vez, poleg tega si je poškodovala tudi meniskus. Bolečina je bila neznosna, njene krike je bilo slišati vse do parkirišča, kot so zapisali na eni od tujih spletnih strani, ki poroča o judu.

Večina športnikov bi ob takšni diagnozi obupala in odpovedala nastop, ne pa Fabjanova varovanka. Po pogovoru s trenerjem se je 25-letna judoistka iz kluba Z'dežele Sankaku odločila, da se bo borila v Riu de Janeiru, naj stane, kar hoče. Za OI je preveč trdo garala štiri leta, da bi se jim zdaj odrekla. Na operacijo, ki je neizogibna, se bo odpravila po vrnitvi iz Brazilije.

S Fabjanom sta poiskala različne rešitve, da bi omilila bolečine, po pomoč pa sta se zatekla tudi v Avstrijo. Ob strokovnjaku, ki se že dolgo ukvarja s previjanjem poškodovanih športnikov iz borilnih veščin, sta obiskala tudi Mohameda Khalifo, specialista manualne in regeneracijske terapije, ki je pozdravil že tudi mnogo zvenečih imen iz sveta športa. Poleg tega je trener prilagodil zadnje treninge in taktiko, ki bo temeljila na rokah, s katerimi bo skušala Ana preprečiti, da bi se ji tekmice preveč približale. Njen napad bo obramba.

Velenškova predvsem upa, da bo njeno koleno danes, ko bo stopila na blazine arene Carioca, zdržalo. »V moji kategoriji je osem do deset judoistk, ki so sposobne osvojiti kolajne. Odločale bodo malenkosti, za nobeno pa ne morem vnaprej reči, da bo zmagala, kajti na takšnih tekmah je treba vselej računati tudi s presenečenji,« je omenila lanska svetovna podprvakinja iz Astane, ki je na lestvici svetovne zveze (IJF) ta čas sedma, torej deset mest pred njeno prvo današnjo tekmico, Ukrajinko Viktorijo Turks. Velenškova je v prednosti tudi, kar zadeva medsebojne dvoboje (6:2 v zmagah).