Nadal z novim mejnikom v polfinale

Z nekaj težavami se je med najboljšo četverico prebil tudi branilec teniškega zlata iz Londona, Škot Andy Murray.

Objavljeno
13. avgust 2016 01.22
TENNIS-OLY-2016-RIO
J. P.
J. P.

Rio de Janeiro - Zmagovalca posamičnih moških teniških turnirjev na prejšnjih dveh olimpijskih igrah, Škot Andy Murray (London 2012) in Španec Rafael Nadal (Peking 2008), ostajata v igri za novo lovoriko tudi v Riu, saj sta se oba prebila v polfinale, vendar pa sta imela na poti do tja kar nekaj preglavic s čvrstima četrtfinalnima tekmecema. Tretjepostavljeni Španec je domačemu asu Thomazu Bellucciju, ki ga ni bilo med nosilci, brez resnejšega odpora oddal prvi niz in se šele nato predramil in zrežiral preobrat, po dveh urah in minuti pa se je vendarle veselil zmage z 2:6, 6:4 in 6:2. Nadal je tako dobil še šesti medsebojni obračun, je pa Brazilcu prvič doslej oddal niz. Kako izenačen je bil dvoboj, najbolj zgovorno potrjuje statistična podrobnost o številu napak - oba tekmeca sta si jih namreč privoščila po 49.

Zdaj »Rafa« v polfinalu pričakuje Argentinca Juana Martina del Potra, ki je že v prvem kolu na kolena spravil številko 1 moškega tenisa Novaka Đokovića, v četrtfinalu pa bil s 7:5 in 7:6 (4) boljši od desetega nosilca, Španca Roberta Bautiste Aguta. Je pa Nadal postavil nov mejnik, saj se je kot osmi igralec pridružil cvetoberju največjih imen v zgodovini tenisa, ki so vpisali vsaj osemsto posamičnih zmag. Na vrhu je Jimmy Connors (1256), več kot tisoč jih imata še Roger Federer (1080) in Ivan Lendl (1068), pred ta čas petim loparjem sveta pa so še Guillermo Vilas (929), John McEnroe (877), Andre Agassi (870) in Stefan Edberg (801). Mimogrede: Španec je prvo zmago vpisal leta 2002 na Mallorci, stoto tri leta pozneje v Stuttgartu, petstoto v polfinalu Barcelone 2011, sedemstoto pa v prvem kolu predlanskega Wimbledona.

Andy Murray ostaja v igri za ubranitev londonske lovorike. Foto: Vadim Ghirda/AP.


Nič pa ni dišalo po tem, da se bo v škripcih znašel tudi branilec naslova in drugi nosilec Murray. V uvodnem nizu ni namreč oddal niti igre dvanajstopostavljenemu tekmecu, Američanu Stevu Johnsonu, ki pa ga uvodna klofuta in »kravata« nista vrgli s tira, saj je izvlekel še tretji niz, v katerem se je v sedmi igri dokopal do brejka za vodstvo s 4:3 in imel nato na svoj začetni udarec prednost s 30:0, ki pa je ni izkoristil. Nato je zapravil še eno priložnost za odvzem tekmečevega začetnega udarca v deveti igri, v »podaljšku« pa ga je zmanjkalo. Škot je tako s 6:0, 4:6 in 7:6 (2) dobil še drugi medsebojni obračun po šestnajstini finala lanskega mastersa v Šanghaju, zdaj pa mu bo v polfinalu na nasprotni strani mreže stal četrtopostavljeni Japonec Kei Nišikori.