Nadzorovana eksplozija zbegala košarkarje

Prireditelji so tik pred začetkom košarkarskega dvoboja med Španijo in Nigerijo v stranišču dvorane razstrelili kovček.

Objavljeno
12. avgust 2016 19.38
Rio Olympics Basketball Men
J. P.
J. P.

Rio de Janeiro - V tretjem poskusu so finalisti zadnjega olimpijskega turnirja v Londonu in aktualni evropski prvaki, košarkarji Španije, vendarle vpisali prvo olimpijsko zmago v Riu, v sinočnjem obračunu zadnjeuvrščenih zasedb predtekmovalne skupine B so bili s 96:87 boljši od Nigerije, ki je še v zadnjo četrtino vstopila z malenkostno prednostjo. Tekmeca pa sta dvoboj v dvorani Carioca Arena 1 začela precej zbeganih obrazov, saj je bilo zgolj nekaj minut pred štartom, ko so bile tribune še domala prazne, slišati glasno eksplozijo.

Varnostniki so namreč po prejšnji tekmi med Brazilijo in Hrvaško (76:80) na enem od stranišč v dvorani odkrili sumljiv nahrbtnik in se, skladno s protokolom, odločili za nadzorovano razstrelitev (že najmanj tretjo od začetka iger), gledalce pa zadržali pred objektom, v katerem je ostalo zgolj okrog 80 novinarjev in fotografov, 80 prostovoljcev ter košarkarji obeh zasedb, ki sta medsebojni obračun začeli nekaj minut po eksploziji. Herb Corbet je v imenu prirediteljev pojasnila, da so strokovnjaki presodili, da glede na lokacijo nahrbtnika za igralce in sedmo silo nevarnost ne obstaja.

»Slišali smo eksplozijo in nismo vedeli natančno, za kaj gre. Spraševali smo se, kaj se dogaja v prazni dvorani. Pomislili smo, da morda preprosto nihče ni prišel na tekmo,« je nenavadno dogajanje opisal španski zvezdniški center Pau Gasol. A že kmalu po štartu so se tribune začele počasi polniti ...

Na prizorišču iger v Riu pa poročajo o smrti policista, ki nima neposredne zveze z največjim športnim dogodkom leta. Mož postave je namreč v noči na petek izgubil življenje, potem ko je njegova enota padla v strelski obračun v kompleksu favel Mare. Pravosodni minister Alexandre de Moraes je policistovo smrt potrdil. Nesrečnik je bil v ekipi s še dvema lažje poškodovanima kolegoma, ustrelili pa so ga v sredo v avtomobilu, ki se je približeval faveli. Napetost na tem območju se sicer stopnjuje že nekaj dni, ponavljajo se obračuni med narkomanskimi karteli in možmi postave. Skupaj sicer za varovanje med igrami skrbi kar 85.000 mož, med njimi 38.000 vojakov. Kompleks Mare leži na severu mesta, kakih devet kilometrov proč od letališča.