Ne oborožen rop, temveč pretep z varnostnikom

Zgodba ameriških plavalcev, ki so javnosti napletli, da so bili med OI v Riu žrtve ropa, se je dokončno sesula.

Objavljeno
18. avgust 2016 20.07
OLYMPICS-RIO/LOCHTE
J. P.
J. P.

Rio de Janeiro - Zgodba ameriških plavalcev, ki so javnosti napletli, da so bili v času olimpijskih iger v Riu žrtve oboroženega ropa, se je majala in zdaj tudi dokončno sesula. Varnostna kamera ene od bencinskih črpalk v mestu je namreč posnela povsem drugačen kader: pretep med ameriškimi reprezentanti in oboroženim varnostnikom. Člani plavalne vrste James Feigen, Gunnar Bentz, Jack Conger in zvezdnik Ryan Lochte, dobitnik že šestih zlatih olimpijskih odličij, enega tudi v Riu (v štafeti 4 x 200 metrov mešano), so se namreč ob vračanju s sobotne zabave v francoski olimpijski hiši s taksijem ustavili na eni od črpalk, da bi opravili malo potrebo. Razposajeni, kot so bili, so uničili vrata, zaradi česar se je tam nemudoma pojavil varnostnik in izvlekel pištolo, da bi prepotentna četverica počakala na policijo, a se je eden od plavalcev z njim zapletel v pretep.

Zgodba ameriške štiriperesne deteljice je bila drugačna, možem postave so prijavili oborožen rop, Lochte je denimo natvezil, da so njihov taksi ustavili roparji, ki so zase trdili, da so policisti, eden od njih naj bi bil tudi oborožen. Vendar pa pristojni v dosedanjem delu preiskave niso našli niti najmanjših dokazov o ropu, so se pa spotaknili ob številne nedoslednosti v izjavah plavalcev, ki so drug drugemu pljuvali v skledo. Lochte in Feigen sta se denimo zaklinjala, da so se v olimpijsko vas vrnili ob četrti uri po lokalnem času, varnostne kamere pa so njihov prihod v olimpijsko vas zabeležile šele tri ure pozneje. Policija je tudi zaman iskala domnevnega voznika taksija, ki je četverico po njenem zatrjevanju odpeljal v olimpijsko vas. Brazilske oblasti so zato še pred letom v domovino zadržale dve domnevni žrtvi ropa, Congerja in Bentza. Lochte jo je že popihal v ZDA, Feigena pa ne najdejo.

Da o kakem ropu ni bilo ne duha ne sluha, je potrdila tudi policija v Riu, njen vodja Fernando Veloso pa je pojasnil, da se o morebitnih sankcijah za plavalne lažnivce še niso odločili. »Nobenega ropa, kakršnega so prijavili športniki, ni bilo,« je poudaril na novinarski konferenci.