Nogomet: Nemkam prvi naslov, Kanadčankam bron

Nemke so v finalu z 2:1 premagale Švedinje, Kanadčanke pa na tekmi za tretje mesto z 2:1 Brazilijo.

Objavljeno
19. avgust 2016 19.54
Posodobljeno
19. avgust 2016 20.08
Rio Olympics Soccer Women
M. Ž.
M. Ž.

Rio de Janeiro - Na olimpijskih igrah se je končal ženski nogometni turnir. Nove prvakinje so Nemke, ki so v finalu z 2:1 porazile Švedsko in osvojile svoj prvi naslov.

Vsi trije goli so bili doseženi v drugem polčasu. Nemke so povedle v 48. minuti, ko je Dzsenifer Marozsan z roba kazenskega prostora natančno zadela v desni zgornji kot.

Švedinje so se v 62. minuti znašle v še večjih težavah. Takrat je Marozsanova iz prostega strela zadela levo vratnico, žoga pa se je odbila k Lindi Sembrant, ki jo je z nesrečnim posredovanjem poslala v lastno mrežo.

Švedske nogometašice so izid znižale le pet minut kasneje, ko je po podaji Olivie Schough zadela rezervistka Stina Blackstenius, rezultat pa se nato do konca tekme ni več spremenil.

Nemčija je po dveh bronastih odličjih dočakala premierno zlato, medtem ko je Švedska s srebrom osvojila svoje prvo odličje na olimpijskem turnirju.

Kanadčankam bron, Brazilke praznih rok

Gostiteljice olimpijskih iger Brazilke so nogometni turnir končale brez odličja, saj so na tekmi za bron morale priznati premoč Kanadčankam (1:2).

Kanadska reprezentanca je prvi gol dosegla v 25. minuti, ko je po prodoru Ashley Lawrence zadela komaj 17-letna Deane Rose, ki je postala najmlajša strelka v zgodovini olimpijskih iger.

Deane Rose je sodelovala tudi pri drugem golu svoje reprezentance, ko je v 52. minuti prodrla po desni strani in podala pred gol, tam pa je Christine Sinclair prehitela dve domačinki in žogo potisnila v mrežo.

Gostiteljice so izid znižale v 79. minuti prek Beatriz, nato pa do konca tekme neuspešno lovile izenačenje.

Kanada je tako ponovila dosežek iz Londona in se okitila z bronom, Brazilija pa je še tretjič v zgodovini iger končala na četrtem mestu.

V finalu olimpijskega turnirja se bosta pomerili reprezentanci Švedske in Nemčije.

Olimpijski turnir v nogometu (ž)

Finale

Švedska - Nemčija 1:2 (0:0)

(Blackstenius 67.; Marozsan 48., Sembrant 62./ag

 

Za tretje mesto

Brazilija - Kanada 1:2 (0:1)

(Beatriz 79.; Rose 25., Sinclair 52.)