Nov udarec za MOK: premislil si je tudi Rim

Županja Virginia Raggi: Olimpijske igre bi za peščico pomenile dober posel, za meščane pa zgolj dolgove.

Objavljeno
21. september 2016 20.40
Italy Rome 2024 Bid
J. P.
J. P.

Rim - Očitno bodo poletne olimpijske igre leta 2024 ostale še brez enega potencialnega kandidata, po Hamburgu in Bostonu se bo iz igre najverjetneje umaknil tudi Rim. Županja Virginia Raggi se je namreč javno opredelila proti dogodku, ki ga je označila za nočno moro za mesto: »Bilo bi neodgovorno, če bi kandidaturo podprli.«

Županjina izjava bržčas pomeni tudi konec italijanske kandidature, saj je predsednik tamkajšnjega olimpijskega komiteja Giovanni Malago vnaprej napovedal, da bi županjin glas proti pomenil celo konec kandidature za več let, poroča STA. Da se je Rim umaknil iz igre, pa verjetno potrjuje tudi podatek, da se Malago in Raggijeva - v nasprotju z napovedmi - danes nista sestala na pogovorih.

»Ne bomo odprli nove hipoteke na račun prihodnosti Rima,« je neomajna županja izpostavila, da so stroški za izvedbo iger višji od prvotnih predvidevanj, za mesto pa pomenijo predvsem dolgove in športna prizorišča, ki bodo pozneje neuporabljena. »Olimpijske igre bi za peščico pomenile dober posel, za meščane pa zgolj dolgove,« je dodala Raggijeva.

Uradno stališče Rima je nov udarec za Mednarodni olimpijski komite, ki je moral pogoltniti velik cmok že ob odpovedi kandidatur za zimske olimpijske igre leta 2022 - premislili so si München, Oslo, Stockholm in Graubünden. Razlog so bili predvsem stroški, pri predlanskem Sočiju ocenjeni na 51 milijard dolarjev. Za poletne igre leta 2024 tako še naprej kandidirajo zgolj Los Angeles, Pariz in Budimpešta.