Po Đokoviću kovčke pospravila tudi Serena

Številka 1 svetovnega ženskega tenisa je morala v osmini finala premoč priznati 21-letni Ukrajinki Jelini Svitolini.

Objavljeno
10. avgust 2016 06.18
Posodobljeno
10. avgust 2016 06.18
Rio Olympics Tennis
J. P.
J. P.

Rio de Janeiro - Na olimpijskem teniškem turnirju v Riu favoriti padajo kot za stavo. Potem ko je že v uvodnem kolu senzacionalno »izvisel« prvi moški lopar sveta, Srb Novak Đoković, ki je premoč priznal nepredvidljivemu Argentincu Juanu Martinu del Potru, je šla sinoči po njegovih stopinjah še vodilna z ženske svetovne jakostne lestvice, Američanka Serena Williams, ki ji je spodletel preboj v četrtfinale, s čimer ne bo ubranila zlatega odličja iz Londona. Že v prvem kolu je izpadla tudi njena starejša sestra Venus.

Od Serene je bila v osmini finala po hitrem postopku, s 6:4 in 6:3, boljša petnajsta nosilka, Ukrajinka Jelina Svitolina, sicer dvajseta igralka sveta. »Občutki so neresnični. Še vedno težko verjamem, da se je tako izteklo. Skušala sem ostati zbrana, saj je tekmica odlična igralka z ogromno izkušnjami, ki se je znala vrniti v igro že v mnogih obračunih. V končnici sem šla potrpežljivo točko po točko,« je v nejeveri zmajevala z glavo ganjena 21-letna Ukrajinka, ki trenira pod taktirko nekdanje številke ena, Belgijke Justine Henin.

Sploh v drugem nizu je bilo očitno, da je zmagovalka 22 turnirjev velikega slama stiskala zobe ob bolečinah v desni rami, zaradi katerih je morala odpovedati nastop na nedavnem turnirju v Montrealu. To je 13 let mlajša tekmica znala odprtih rok izkoristiti: »V tistem trenutku sem želela zgolj ostati z nogami na realnih tleh in se osredotočiti na sleherno točko. Nasprotnica se je mučila, vedela sem, da če pritisnem še nekoliko bolj, bo zadostovalo.«

Serena Williams je turnir v Riu zapustila sklonjene glave. Foto Toby Melville/Reuters.


Največji uspeh doslej je Svitolina vpisala z uvrstitvijo v četrtfinale lanskega Roland Garrosa, kjer pa je njen pohod zaustavila sedmopostavljena Srbkinja Ana Ivanović. V dovčerajšnjih štirih medsebojnih odračunih je bila vselej boljša Američanka, ki je skupaj oddala en sam niz, a se ni Jelina s tem niti najmanj obremenjevala: »Res čudovito! Moje sanje so bile igrati proti Sereni, nikdar pa nisem sanjala, da jo bom spravila na kolena. Zdaj moram uživati v tem trenutku, sploh na olimpijskih igrah, na katerih sem si vselej želela nastopiti.«

Dvoboj je trajal zgolj 72 minut, Williamsova pa si je sama otežila delo s številnimi lastnimi spodrsljaji. Tako je petim asom ob bok postavila kar osem dvojnih napak, sicer pa je nanizala kar 54 napak, tekmica, denimo, zgolj 28. Zmagovalkca si je priigrala devet priložnosti za brejk in jih pet izkoristila, poraženka je bila iz zgolj dveh poskusov obakrat uspešna. Zdaj presenetljivo Ukrajinko v četrtfinalu, v katerega se je od prvih šestih nosilk prebila zgolj drugopostavljena Nemka Angelique Kerber, čaka številka 11 turnirja v Riu, Čehinja Petra Kvitova.