Rokomet: Danci presenetili Francoze za prvi olimpijski naslov

Danski rokometaši so v finalu olimpijskih iger porazili branilce naslova Francoze z 28:26 in osvojili prvo zlato.

Objavljeno
21. avgust 2016 15.57
Posodobljeno
21. avgust 2016 17.17
OLYMPICS-RIO-M-HANDBALL
M. Ž.
M. Ž.

Rio de Janeiro - Moški rokometni turnir se je končal s presenetljivo, a zasluženo zmago Danske, ki je bila v finalu z 28:26 boljša od branilcev naslova Francozov.

Danska, ki je v četrtfinalu turnirja izločila Slovenijo, je izkoristila neprepričljivo predstavo Francozov in se prvič okitila z olimpijskim zlatom.

V uvodnih minutah finala so bili boljši Francozi in vodili z dvema goloma razlike (4:2, 5:3), a so Danci še pred koncem devete minute ujeli priključek (5:5). Galski petelini so v nadaljevanju polčasa povedli s 13:11, nato pa je na sceno stopil odlični Mikkel Hansen in dosegel tri izmed naslednjih petih golov danske reprezentance, ki je polčas dobila s 16:14.

Branilci naslova Francozi v drugem polčasu nikakor niso našli svoje igre in so bili iz minute v minuto v večjih težavah. Po 49 minutah je bil izid 25:20 za Dansko.

Francoski rokometaši so v končnici uprizorili povratek in se v 57. minuti približali le na gol (25:26), a je na drugi strani zadel Lasse Svan. Francozi so imeli še nekaj možnosti, da vsaj izsilijo podaljšek, vendar pa je prvi zvezdnik Nikola Karabatić naredil korake, usodo francoske reprezentance pa je zapečatil Mads Mensah Larsen.

Francija je bila na kolenih in se je po dveh zaporednih naslovih morala zadovoljiti s srebrom, Danska pa je prvič v zgodovini osvojila olimpijski naslov.

Pri Dancih je bil prvi strelec Mikkel Hansen z osmimi goli, pri Franciji pa Michael Guigou s šestimi goli.

Nemcem tretje mesto

Nemški rokometaši so na tekmi za tretje mesto premagali Poljsko z 31:25 in si priborili drugo kolajno na olimpijskih turnirjih.

Tekmo za tretje mesto so bolje začeli Poljaki, ki so v petnajsti minuti vodili z 8:5. V drugi polovici prvega polčasa se je razmerje moči obrnilo v prid Nemcev, ki so s po dvema goloma Uweja Gensheimerja in Paula Druxa zrežirali delni izid 4:0 in rezultat obrnili v svoj prid (9:8), v 28. minuti pa so imeli že štiri gole prednosti (14:10). Rezultat polčasa je bil 17:13.

Drugi polčas ni bil tako zanimiv kot prvi, saj so Nemci brez težav nadzorovali tekmo in v 43. minuti povedli za sedem golov (25:18), Poljaki pa niso ogrozili njihove zmage.

Pri Nemcih je bil najboljši strelec Tobias Reichmann s sedmimi goli, pri Poljakih pa Krzysztof Lijewski in Przemyslaw Krajweski s po petimi goli.

Rokometni turnir (m)

Finale

Danska - Francija 28:26 (16:14)

(M. Hansen 8, Olsen, T. Hansen, Svan in Sondergaard po 4; Guigou 6, N. Karabatić 5)

 

Za tretje mesto

Poljska - Nemčija 25:31 (13:17)

(Lijewski in Krajewski po 5; Reichmann 7, Gensheimer 6)