Ruskim športnikom invalidom nova košarica IPC

Mednarodni paraolimpijski komite ne bo dovolil niti nastopov posameznih ruskih športnikov invalidov v Riu.

Objavljeno
01. september 2016 19.22
PARALYMPICS-RIO/
J. P.
J. P.

Rio de Janeiro - Mednarodni paraolimpijski komite (IPC), ki je v začetku avgusta zaradi sistematične zlorabe dopinga v Rusiji celotno tamkajšnjo odpravo izključil s prihajajočih septembrskih paraolimpijskih iger v Riu, ostaja neomajen in ne bo dovolil niti nastopov posameznih ruskih športnikov invalidov. Tako se je IPC odločil danes, potem ko je rusko pritožbo na skupinsko izključitev zavrnilo tudi Mednarodno arbitražno športno razsodišče (CAS) v Lozani, 175 športnikov pa je še na IPC naslovilo prošnje, da bi lahko kot posamezniki tekmovali pod nevtralno, paraolimpijsko zastavo.

IPC se je pri svoji potezi skliceval tudi na CAS, ki je pritožbo zavrnil s pojasnilom, da je izključitev z iger neizogibna psledica »rdečega kartona« ruskemu paraolimpijskemu komiteju. Medtem so se Rusi obrnili še na švicarsko zvezno sodišče s predlogom, da bi začasno dovolilo nastope športnikom, a niso bili uspešni niti na tem organu.

»Sočustvujemo s športniki, ki ne bodo mogli nastopiti, toda naš cilj je tudi, da športniki invalidi navdihujejo svet. Njim so to priložnost s svojimi neprimernimi dejanji odvzele ruske oblasti. Ko bo tamkajšnji paraolimpijski komite dokazal, da lahko sodeluje z IPC tudi na področju spoštovanja protidopinških pravil, bodo ruski športniki spet zelo dobrodošli na naših tekmovanjih,« je pojasnil izvršni direktor komiteja Xavier Gonzalez.