Sijajen začetek Žbogarja

Po dveh uvodnih regatah razreda finn je na prvem mestu, potem ko je bil na otvoritveni regati tretji, v drugi pa zmagal.

Objavljeno
10. avgust 2016 00.03
OLYMPICS-RIO-SAILING-M-FINN
Vito Divac
Vito Divac
Rio de Janeiro - Štiridesetletni Izolan je v šibkem vetru - v prvi regati je pihal s petimi vozli, v drugi pa je bil nekolikanj močnejši, pokazal vse vrline, ki ga uvrščajo med favorite za odličja. Telesno izvrstno pripravljen je bil taktično odličen, umirjen, potrpežljiv, predvsem pa iznajdljiv v zahtevnih razmerah na regatnem polju. Še posebej v prvi regati, v kateri so pogoreli vsi favoriti za kolajne, na čelu z Gillesom Scottom, ki je končal na 17. mestu.

Žbogar je bil zelo uspešen pri iskanju vetra, ki je na regatno polje s hriba Pão de Açucar oziroma "Sladkorne glave" zelo spremenljivo pihal, že na štartu obeh preizkušenj pa se je odločil za pravo strategijo oziroma stran regatnega polja. V prvem plovu je bil vseskozi med četverico najboljših, v drugi regati pa je vodil od štarta do cilja. V drugem delu je bil sicer pred njim Madžar Zsombor Berecz, vendar je bil diskvalificiran zaradi napačnega štarta. Izolan si je za uvod želel rahel veter, v katerem se počuti ko riba v vodi, kar je dokazal z vrhunskima nastopoma, v katerih ni naredil nobene napake.

Prvo mesto je za Žbogarja seveda popotnica, ki si jo najbolj želel. Dalo mu bo dodatno dozo samozaupanja, pomembno pa je, da je veliko bolje začel od nosilca kolajn iz Londona, Francoza Jonathana Loberta ter zelo dobro pripravljenega domačina Jorgeja Zarifa, Hrvata Ivana Kljaković-Gaspića in Američana Caleba Paina predvsem pa Šveda Maxa Salminena, Nizozemca Pieter-Jana Postme, Novozelandca Josha Juniora in Scotta, ki si v boju za kolajne ne smejo več privoščiti spodrsljaja, ki je v drugi regati jadral precej bolje in končal na tretjem mestu.

Srebrni Danec iz Londona Jonas Høgh-Christensena je prav tako zelo dobro začel. Pot do regate za kolajne je seveda zelo dolga, še daljša pa do zmagovalnega odra. Olajšanje po prvem dnevu pa je zagotovo veliko, saj je takorekoč idealno izkoistil razmere.

Rezultati razreda finn
1. regata: 1. Olezza (Arg) 1 točka, 2. Kaynar (Tur) 2, 3. Žbogar (Slo) 3, 4. Zarif (Bra) 4. 5. Karpak (Est) 5, 6. Kljaković-Gaspić (Hrv) 6, 17. Scott (VB) 17.

2. regata: 1. Žbogar, 2. Høgh-Christensen (Dan), 3. Gilles, 4. Poggi (Ita), 5. Kaynar, 6. Zarif.

Skupno: 1. Žbogar 4, 2. Kaynar 7, 3. Olezza 10, 4. Zarif 10, 5. Kljaković-Gaspić 14, 6. Høgh-Christensen 15, 10. Scott 20.