Tina Trstenjak olimpijska zmagovalka!

Slovenska judoistka Tina Trstenjak je osvojila zlato odličje! To je prva slovenska kolajna v Riu!

Objavljeno
09. avgust 2016 16.37
Posodobljeno
09. avgust 2016 16.37
vidic judo
A. V.
A. V.

Rio de Janeiro - Slovenska judoistka Tina Trstenjak je nova olimpijska zmagovalka v kategoriji do 63 kilogramov. V finalu je zelo hitro premagala Francozinjo Clarisso Agbegnenou, svetovno prvakinjo iz leta 2014. 

Francozinja je ena redkih, s katero Slovenka nima pozitivne bilance, saj je v letu 2014 dvakrat z njo izgubila, v naslednjem letu pa jo je dvakrat premagala. A v boju za zlato je bila zgodovina nepomembna, na najpomembnejšem dvoboju pa se je veselila Slovenka.

Dvoboj dveh izkušenih tekmovalk se je začel s tradicionalno agresivnim pristopom Trstenjakove, a tudi Francozinja ni dosti popuščala. Že v drugi minuti pa si je Trstenjakova priborila končni prijem, iz prvega se je Francozinja izvila, Trstenjakova je preprijela 23-letno tekmico, nato pa je ni več izpustila in najhitreje zaključila prav tekmo za zlato.

Foto: Matej Družnik


Trstenjakova je zagotovila Sloveniji prvo kolajno na letošnjih olimpijskih igrah. Slovenski judoisti bodo četrtič zapored (Urška Žolnir dvakrat, Lucija Polavder enkrat) domov prinesli olimpijsko odličje. To je skupno 20. kolajna za Slovenijo na poletnih OI.

Judo, ženske do 63 kg:
ZLATO: Tina Trstenjak (Slo)
SREBRO: Clarisse Agbegnenou (Fra)
BRON:
Anicka Van Emden (Niz)

Foto: AFP/Toshifumi Kitamura

Trstenjakova je očitno odlično pripravljena. Najprej je ugnala Italijanko Edwige Gwend in se prebila v četrtfinale, kar ji je uspelo s prednostjo dveh kazni. Fizično močna, a nekoliko počasnejša Italijanka očitno zelo leži Slovenki, saj je z njo izgubila le prvi dvoboj leta 2011, nato pa dobila šest zaporednih dvobojev.

Nato je za vstop v polfinale premagala še Kitajko Junxia Yang, s katero v karieri še ni izgubila. Tokrat je dvoboj zaključila v zadnji minuti s končnim prijemom iponom, iz katerega se Kitajka v 20 sekundah ni več izvila.

V polfinalu je ugnala domačinko Mariano Silvo. Doslej se Trstenjakova in Brazilka, za katero je v dvorani Carioce 2 v olimpijskem parku v Riu navijalo precej domačih navijačev, še nista pomerili. Trstenjakova je hitro povedla z jukom in Brazilko v nadaljevanju z zmagovalnim prijemom prikovala na tatami.