Tina tudi za tujce na »pole positionu«

Tina Trstenjak danes v ožjem krogu kandidatk za osvojitev naslova olimpijske prvakinje.

Objavljeno
09. avgust 2016 00.48
JUDO-EURO-2016-WOMEN-63KG
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Rio de Janeiro – Danes bo napočil dan D za najbolj vroče slovensko železo v judu – Tino Trstenjak. Varovanka Marjana Fabjana si bo prizadevala vlogo favoritinje na papirju potrditi tudi na blazinah ter naslovoma svetovne in evropske prvakinje dodati še olimpijsko lovoriko v kategoriji do 63 kilogramov.

Vlogo udarne kandidatke za osvojitev zlate kolajne ji pripisujejo tudi tuji poznavalci tega japonskega borilnega športa. »Tina Trstenjak, prva in aktualna slovenska svetovna prvakinja v judu, je v neverjetnem položaju glavne favoritinje v Riu de Janeiru. V primeru uspeha bi za Slovenijo ubranila naslov olimpijske prvakinje v kategoriji do 63 kilogramov, v kateri je pred štirimi leti v Londonu zmago slavila Urška Žolnir. Trstenjakova je kot št. 1 na svetu in z dodano vrednostjo Žolnirjeve v svojem trenerskem štabu vsekakor na 'pole positionu',« so zapisali na uradni strani Svetovne judoistične zveze (IJF), pri kateri Trstenjakova že dobro leto kraljuje na vrhu jakostne lestvice.

Ne le v polsrednji kategoriji, v kateri ji sledijo najhujše tekmice, Francozinja Clarisse Agbegnenou, Japonka Miku Taširo, Nemka Martyna Trajdos, Izraelka Yarden Gerbi itn., temveč nasploh med vsemi judoistkami. S 3680 točkami pa ima Tina na svojem računu celo več točk od absolutne št. 1 v moški konkurenci – francoskega orjaka Teddyja Rinerja (3150), ki bo v petek branil naslov olimpijskega prvaka v kraljevski kategoriji nad 100 kilogramov iz Londona '12. Med mnogimi ga občuduje tudi 25-letna Celjanka.

»Riner nedvomno premore velik talent, a mora zagotovo tudi trdo garati, da je že tako dolgo na vrhu. V Franciji, kjer je eden od najbolj priljubljenih športnikov, je velik zvezdnik, verjetno ga na ulici vsak prepozna. Čeprav nihče ni nepremagljiv, pa je vseeno veliko vprašanje, če ga lahko kdo premaga v Riu de Janeiru,« je Trstenjakova povedala o dve leti starejšem Francozu (205 cm), ki se lahko ob olimpijski lovoriki iz Londona pohvali še z osmimi naslovi svetovnega prvaka in petimi zlatimi kolajnami na EP.

Kakor Riner v petek bo tudi sama danes kot prva nosilka v uvodnem krogu prosta, v drugem oziroma v osmini finala pa se bo spoprijela z boljšo iz dvoboja med Italijanko Edwige Gwend in Švedinjo Mio Hermansson. Judoistka kluba Z'dežele Sankaku proti obema prepričljivo vodi v medsebojnih dvobojih; proti Gwendovi, evropski podprvakinji z Dunaja '10, s 5:1 v zmagah, proti Hermanssonovi pa s 4:1.

A to še ničesar ne pomeni; jutri bo na sporedu nov obračun, ki se bo začel z ničle oziroma pri rezultatu 0:0. Trstenjakova se zaveda, da bo morala biti – če bo želela uresničiti svoje sanje – od začetka do konca stoodstotno osredotočena na svoj nastop. Da to še kako drži, smo se lahko večkrat prepričali tudi v minulih treh dneh, ki so znova pokazali, da je lahko v judu že vsaka najmanjša napaka usodna. In da favoriti ne zmagujejo vedno.

To dobro ve tudi njen trener Marjan Fabjan, ki mu bo že zjutraj jasno, »koliko je ura«. Svojo varovanko namreč že tako dobro pozna, da bo – kot je sam omenil – že iz njenih prvih besed, kretenj in mimike na obrazu med zajtrkom in prihodom v dvorano razbral, ali bo to Tinin dan ali ne in kako daleč oziroma visoko se bo prebila. In če bo poravnala račune z Riom de Janeirom, kjer je Trstenjakova pred slabimi tremi letimi na svetovnem prvenstvu pristala na (v borilnih športih) nehvaležnem petem mestu, potem ko je izgubila obračun za bronasto kolajno.