V Riu v nekaj urah obelodanjenih že pet dopinških prekrškarjev

Grešniki zastopajo pet različnih panog: dviganje uteži, kanu na mirnih vodah, kolesarstvo, plavanje in rokoborbo.

Objavljeno
19. avgust 2016 08.12
Rio Olympics Canoe Sprint Men
J. P.
J. P.

Rio de Janeiro - Vse do včeraj so bili vsi vzorci, ki so jih športnikom, udeležencem olimpijskih iger v Riu, odvzeli na dopinških kontrolah, negativni, zdaj pa so v kratkem času prireditelji oznanili imena že petih grešnikov, ki so si pomagali na nedovoljen način. Za prvi takšen primer je včeraj poskrbel kirgizistanski dvigalec uteži Izat Artikov, bronast v kategoriji do 69 kilogramov, ki so mu dokazali zlorabo strihnina, strupa za glodalce, ki v manjših količinah služi kot stimulans.

Po njegovih stopinjah je šel komaj 19-letni moldavski kanuist v šprintu na mirnih vodah Serghei Tarnovschi, bronast na 1000-metrski razdalji. Pozitiven naj bi bil že njegov predolimpijski test, zdaj pa je ostal brez olimpijskega nastopa z bratom Olegom med kanuističnimi dvojci, medtem ko mu bodo posamično kolajno bržkone odvzeli in jo nadeli za vrat sicer četrtouvrščenega Rusa Ilje Štokalova. Mednarodni olimpijski komite bo primer obravnaval prednostno.

Narsingh Yadav je ostal brez nastopa v Riu. Foto: Roni Rekomaa/AFP.


Mednarodno športno arbitražno razsodišče (CAS) je pozno sinoči razkrilo, da sta zaradi dopinških prekrškov z iger v Riu poleg Artikova izključena še brazilski kolesar Kleber Ramos, ki ni videl cilja cestne dirke, in kitajska plavalka Chen Xinyi, ki je bila blizu stopničkam na četrtem mestu na 100 metrov delfin. Prvi je na preizkusu padel zaradi zlorabe krvnega dopinga cera, druga pa se je posluževala prepovedanega diuretika hidroklorotaizida. Kleber je bil pozitiven že na testih po pripravljalnih dirkah pred igrami, Chenova pa je pogrnila po nastopu na 100 metrov delfin 7. avgusta. Po poročanju CAS so oba grešnika začasno suspendirali, nadaljnje ukrepe pa bosta dorekli obe krovni zvezi, kolesarska in plavalna.

Zaradi dopinškega prekrška pa je olimpijske igre neslavno končal še indijski rokoborec v prostem slogu do 74 kilogramov Narsingh Yadav. CAS mu je namreč naložil štiriletno prepoved nastopanja na vseh tekmovanjih zaradi dopinga, s čimer je podprl zahtevo Svetovne protidopinške agencije (WADA), naj Indijcu - kljub protestu tamkajšnje agencije - ne dovoli tekmovati, saj je bil letos na dopinških kontrolah že dvakrat pozitiven.