Virus zika ni primeren izgovor

Vse več teniških igralcev odpoveduje nastop na olimpijskih igrah. Kljub temu bodo v Riu de Janeiru nastopili vsi največji zvezdniki.

Objavljeno
23. julij 2016 00.41
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Ljubljana - Olimpijske igre se približujejo, teniške odpovedi se kopičijo. Vsi po vrsti so navedli isti vzrok – virus ziko. Pri moških sta prestrašena Miloš Raonić in Tomaš Berdych, pri ženskah pa Simona Halep in Karolina Pliškova. Že pred tem so odhod v Brazilijo odpovedali nekateri drugi igralci.

Malce nenavaden je trenutek, ki so ga teniške igralke in igralci izbrali za svojo odpoved. Nastopu v Riu de Janeiru so se odrekli skoraj tik pred zdajci, čeprav je virus zika v Braziliji prisoten že več mesecev. Je torej navidezna zdravstvena grožnja le priročen izgovor za počitek pred koncem sezone? Olimpijski turnir v svetu tenisa obenem nima tako velikega prestiža kot turnirji velike četverice in še zdaleč ne predstavlja vrhunca športnikove kariere kot v mnogih drugih panogah. Olimpijski nastop velja kvečjemu za sprostitev in priložnost za druženje z drugimi svetovnimi športnimi zvezdniki. Vsaka teniška igralka ali igralec se gotovo takoj odpove olimpijski kolajni v zameno za lovoriko na turnirju za veliki slam.

Najzgovornejši je bil češki igralec Tomaš Berdych. »Igral bom še največ dve, tri ali štiri sezone, potem pa bom živel še približno 60 let,« je rekel. »Če se dogodi nekaj, česar si ne želim, na enem turnirju ali v enem tednu, imam lahko tudi žalostno življenje. Ne, takšnega tveganja nisem pripravljen sprejeti, čeprav je nevarnost vse manjša,« je razložil Berdych. Podobno je povedala Simona Halep. »Sklenila sem, da je tveganje za moje zdravje preveliko, še posebno ker sem ženska. Družina mi je zelo pomembna in nočem tvegati, da potem ne bom mogla imeti družine po športni karieri,« je rekla. Virus zika najbolj ogroža nosečnice in njihove nerojene otroke.

Zaradi odločitve Halopove je nezadovoljen njen rojak Horia Tecau. Skupaj naj bi zaigrala v mešanih dvojicah, zdaj bo mogoče ostal celo brez olimpijskega nastopa v tej kategoriji. Na Halepovo ni jezen, je pa razočaran. »Strah je prevelik. Če samo pomisliš, kje vse potujemo in kaj se vse dogaja po svetu, potem hitro ugotoviš, da je tveganje prisotno skoraj povsod. Mislim, da je virus zika zelo majhno tveganje v primerjavi s čim drugim. Takšen izgovor se mi ne zdi primeren za odpoved olimpijskega nastopa,« je bil brez dlake na jeziku. Kot dokaz je izpostavil navodila na 33 straneh, ki so jih teniški igralci prejeli od Združenja teniških profesionalcev ATP, od tega je dvajset strani namenjenih varnostnim vprašanjem in manj kot ena virusu zika.

Zaskrbljenost poskuša odpraviti tudi Bruno Soares, brazilski teniški igralec. »Veliko igralcev je že pristopilo do mene in povprašalo, kakšne so razmere v Braziliji v resnici. Vsem povem, da svetovni mediji pretiravajo. Zraven jim tudi razložim, da smo imeli v Braziliji turnir februarja, torej takrat, ko je sezona komarjev na vrhuncu – in prav nihče se ni okužil z ziko. Še toliko manj verjetnosti je zdaj, med hladnimi meseci. Če greste v Brazilijo, boste videli, da ni nihče zaskrbljen zaradi zike. Ljudje živijo povsem normalno,« je povedal.

Morda bodo te besede zadostovale, da se teniški igralci pri morebitnih odpovedi nastopa na olimpijskih igrah ne bodo več opirali na virus zika. Če že, naj povedo resnico – da so se odločili za priprave na zadnji letošnji turnir za veliki slam v New Yorku. V vsakem primeru se v Riu de Janeiru pričakuje teniška poslastica. Zaigrali bodo vsi največji zvezdniki, tudi štirje mušketirji Novak Đoković, Roger Federer, Rafael Nadal in Andy Murray. In seveda Serena Williams pri ženskah.